Аналізування операційних витрат ТОВ "КПМГ-Україна" - Грицюк, Тетяна Віталіївна; Hrytsiuk, Tetiana Vitaliivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Грицюк Т.В., Курило О. Б. (керівник). Аналізування операційних витрат ТОВ "КПМГ-Україна". Бакалаврська робота. – Національний університет «Львівська політехніка», Львів, 2025. Розширена анотація Метою створення будь-якого підприємства, є отримання прибутку, що здійснюється за допомогою реалізації певних товарів або послуг. Проте, весь процес виробництва чи надання послуг, а також їх реалізації не можливий без здійснення витрат. Витратами звітного періоду згідно з П(С)БО 16визнаються або зменшення активів, або збільшення зобов'язань, що призводить до зменшення власного капіталу підприємства (за винятком зменшення капіталу внаслідок його вилучення або розподілу власниками), за умови, що ці витрати можуть бути достовірно оцінені. Разом з тим, такі науковці, як Коба О.В. та Миронова Ю.Ю. у своїй праці наводять класифікацію витрат за організаційно-управлінським критерієм. Так, згідно видів діяльності підприємства вони представляють такі витрати: операційні, інвестиційні, фінансові [2]. Операційні витрати супроводжують основні процеси діяльності підприємства, до яких належать: матеріальні затрати, витрати на оплату праці, відрахування на соціальні заходи, амортизація інші операційні витрати, які залежно від специфіки діяльності підприємства матимуть різну структуру, величну, характер, тощо. Елемент «матеріальні затрати» засвідчує рівень використання предметів праці для формування доданої вартості, елемент «витрати на оплату праці» – використання трудових ресурсів, елемент «амортизація» – обсяг використаних засобів праці для виробництва продукції (товарів, робіт, послуг). Узагальнена величина відрахувань на соціальні заходи дає змогу отримати дані щодо величини нарахованого єдиного соціального внеску всіма суб’єктами господарювання [3]. Саме тому аналізування операційних витрат стає необхідною та нагальною темою для вивчення. Метою дослідження є набуття нових та розвиток існуючих знань, умінь та навичок, насамперед, аналізування складу, питомої ваги, динаміки та тенденції операційних витрат у цілях ідентифікації факторів, що впливають на їх зміну. Об’єктом дослідження БКР являється операційна діяльність ТОВ «КПМГ-Україна». Предметом дослідження виступають операційні витрати ТОВ «КПМГ-Украна». Дослідження ґрунтується на застосуванні різноманітних підходів до аналізу операційних витрат, а саме теоретичні та практичні аспекти, нормативно-правові засади, модерні методики оцінки операційних витрат. Основними джерелами, що використовувались під час дослідження є монографії, наукові статті та звіти, що відображають актуальну інформацію щодо оперпаційних витрат Компанії.

Hrytsiuk T.V., Kurylo O.B. (supervisor). Analysis of operating expenses of KPMG-Ukraine LLC. Bachelor's thesis - Lviv Polytechnic National University, Lviv, 2025. Extended abstract The purpose of establishing any business is to make a profit, which is achieved through the sale of certain goods or services. However, the entire process of production or provision of services, as well as their sale, is not possible without incurring expenses. In accordance with NAS 16, expenses of the reporting period are either a decrease in assets or an increase in liabilities that leads to a decrease in equity (except for a decrease in equity as a result of its withdrawal or distribution by the owners), provided that these expenses can be reliably measured. At the same time, such scholars as Koba O.V. and Myronova Y.Y. in their work provide a classification of costs by organisational and managerial criteria. Thus, according to the type of activity of the enterprise, they represent the following costs: operating, investment, financial [2]. Operating expenses accompany the main processes of the enterprise's activity, which include: material costs, labour costs, social contributions, depreciation, other operating expenses, which, depending on the specifics of the enterprise's activity, will have a different structure, magnitude, nature, etc. The ‘material costs’ element indicates the level of use of labour items for the formation of added value, the ‘labour costs’ element - the use of labour resources, the ‘depreciation’ element - the amount of labour used to produce products (goods, works, services). The aggregate amount of social contributions makes it possible to obtain data on the amount of the unified social tax accrued by all business entities [3]. That is why the analysis of operating expenses becomes a necessary and urgent topic for study. The purpose of the study is to acquire new and develop existing knowledge, skills and abilities, primarily, to analyse the composition, proportion, dynamics and trends of operating expenses in order to identify factors that affect their change. The object of the BCR research is the operating activities of KPMG-Ukraine LLC. The subject of the study is the operating expenses of KPMG-Ukraine LLC. The study is based on the application of various approaches to the analysis of operating expenses, namely theoretical and practical aspects, regulatory frameworks, modern methods of operating expenses assessment. The main sources used in the study are monographs, scientific articles and reports that reflect the latest information on the Company's operating expenses.
Operational cost analysis of "KPMG-Ukraine" LLC
Keywords: 6.072.00.00; операційні витрати; елементи операційних витрат; статті операційних витрат; основна діяльність; аудит; рентабельність; витрати на оплату праці. Список використаної літератури: 1. Про затвердження Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 16 «Витрати». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0027-00/conv#o14 (дата звернення 11.06.2025) 2. Коба О.В. Миронова Ю.Ю. Витрати підприємства та їх класифікація для потреб управління й економічного аналізу. URL: http://bses.in.ua/journals/2016/4-2016/23.pdf (дата звернення 14.06.2025) 3. Омецінська І. Особливості формування витрат ОПЕРАЦІЙНОЇ діяльності ЗА елементами. URL: https://visnykj.wunu.edu.ua/index.php/visnykj/article/view/1425/1550 (дата звернення 14.06.2025)