Utilization of coal flyash into cement concrete roads - Ondova, Marcela; Stevulova, Nadežda; Harcar, Adrian (Національний університет "Львівська політехніка", 2012)
Представлено результати випробовувань щодо придатності часткової заміни цементу золою (0 – 15 %) в бетонованих дорогах. Проведено випробування бетонів із вмістом золи на стиск і на згин у віці 7, 28 і 90 діб, а також на морозостійкість і хімічну стійкість і отримані результати були порівнянні з відповідними результатами випробовувань контрольних зразків (C 30/37). На основі отриманих даних було встановлено, що ці бетони відповідають вимогам STN 73 6123 для побудовидорожнього покриття і альтернативне використання FA для бетонного дорожнього покриття є перевагою як у будівельній галузі, так і в галузі економіки і захисту довкілля. The summary of results of fly ash exploitability testing as a partial cement replacement (0 - 15 %) into the concrete road were presented in this paper. Compressive and tensile flexural strengths at ages of 7, 28, 90 days, frost and chemical resistance of fly ash concrete composites were measured and compared with reference specimen (C 30/37). Based on the results assements it can be stated that the requirements of STN 73 6123. Building of pavement were satisfied and the alternative utilization of FA in the concrete cover of pavements has significant benefits in building. in environmental as well as in economic area.
Keywords: бетонне дорожнє покриття; зола; міцність на стиск; міцність на згин; concrete road; coal fly ash; compressive strength; tensile flexural strength