Визначення теплоти згоряння рослинної сировини та деревного вугілля - Малік, І. К.; Коваль, В. В.; Мірошниченко, Д. В.; Контрерас, А. Б.; Хассан, Н.; Malik, I. K.; Koval, V. V.; Miroshnichenko, D. V.; Contreras, A. B.; Hassan, N. (Lviv Politechnic Publishing House, 2023)
Визначено значення найвищої теплоти згоряння на сухий беззольний стан згоряння 35 проб рослинної сировини та 35 деревного вугілля. Встановлені необхідні для розрахунку показники їх технічного, елементного та калориметричного аналізів. Визначено математичні та графічні залежності між фактичними та розрахунковими значеннями найвищої теплоти згоряння рослинної сировини для виробництва біогазу та деревного вугілля. Виконано статистичний аналіз цих залежностей. Результати аналізу свідчать про адекватність розроблених залежностей та дають підстави для висновку про можливість дуже точно прогнозувати значення вищої теплоти згоряння рослинної сировини за вмістом вуглецю або кисню, а деревного вугілля – за даними визначення виходу летких речовин або нелеткого вуглецю.

The values of the highest heat of combustion for the dry ashless state of combustion of 35 samples of vegetable raw materials and 35 charcoal were determined. The need for calculating indicators of their technical and elemental analysis was established. Mathematical and graphical relationships between the actual and estimated values of the highest heat of combustion of plant raw materials for the production of biogas and charcoal were developed. A statistical analysis of the dependence data was performed. The results of the analysis indicate the adequacy of the developed dependencies, and allow us to draw a conclusion about the possibility of predicting with high accuracy the value of the higher heat of combustion of vegetable raw materials by carbon or oxygen content, and charcoal for this determination of the yield of volatile substances or non-volatile carbon.
Determination of the heat of combustion of vegetable raw materials and charcoal
Keywords: рівняння регресії; найвища теплота згоряння; рослинна сировина; деревне вугілля; прогноз розрахунку; множинна кореляція; коефіцієнт детермінації; regression equation; highest heat of combustion; vegetable raw materials; charcoal; calculation forecast; multiple correlation; determination of coefficients