Інформаційне моделювання процесів чуттєвого сприйняття інформації та ідентифікація користувача - Заяць, Василь; Заяць, Марія; Zaiats, Vasyl; Zaiats, Marija (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Запропоновано системний підхід до аналізу психологічного сприйняття інформації на рівні людського інтуїтивного відчуття. Наведено найвдаліші, на думку авторів, методи та підходи до побудови інформаційних моделей чуттєвого сприйняття інформації та ідентифікації користувачів комп’ютера на основі рукомоторних реакцій. Такий системний підхід “від простого до складного, а від нього до узагальнення” дав змогу визначити особливості кожного із розглянутих методів, їх переваги та недоліки та вказати напрями доцільного використання. Автори запропонували та реалізували метод ідентифікації користувачів комп’ютера, що ґрунтується на вимірюванні різних часових затримок під час введення інформації з клавіатури комп’ютера. З метою підвищення точності ідентифікації рекомендовано використовувати відносні тривалості пауз до натискання та після натискання клавіші до часу її утримання. Такий підхід забезпечує підвищення точності розпізнавання на 15 % та зменшує часові та ресурсні затрати на здійснення ідентифікації. З метою автоматизації процесу ідентифікації особи, що працює за комп’ютером протягом тривалого часу, передбачено адаптацію розробленого продукту до зміни клавіатурного почерку користувача зі зміною зразка почерку. Уточнено поняття “знак”, “образ”, “значення”, “сенс”, які відображають психологічні аспекти сприйняття інформації користувачем комп’ютера.

The article proposes a systematic approach to the analysis of psychological perception of information at the level of human intuitive perception. The most successful, according to the authors, methods and approaches of building information models of sensory perception of information are given. Such a systematic approach “from simple to complex and from it to generalization” made it possible to determine the features of each of the considered methods, to determine their advantages and disadvantages, and to indicate the directions of appropriate use. The authors proposed and implemented a method of identifying computer users based on the measurement of various time delays when entering information from the computer keyboard. In order to increase the accuracy of identification, it is recommended to use the relative values of pauses before and after pressing a key to the time it is held. This approach provides a 15 % increase in recognition accuracy and reduces time and resource costs for identification. In order to automate the process of identification of a person working at a computer for a long time, adaptation of the developed product to changing the user’s keyboard handwriting by changing the handwriting sample is provided. Considerable attention is paid to clarifying the concepts of sign, image, meaning, meaning, which reflect the psychological aspects of information perception by a computer user.
Information modeling of the processes of sensory perception of information and user identification
Keywords: інформація; знак; образ; модель; рукомоторні реакції; розпізнавання; ідентифікація; information; sign; image; model; hand motor reactions; recognition; identification; 004.93.1