Порівняльний аналіз техніко-економічних показників фермерських господарств - Сай, В.; Винарчик, Л.; Гулько, Л.; Sai, V.; Vynarchyk, L.; Hulko, O. (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
Мета цієї наукової роботи – оцінити можливості розвитку фермерських господарств у сучасних умовах, а також з’ясувати проблеми та перспективи фермерських господарств в Україні. Методика. Фермерське господарство являє собою форму підприємницької діяльності громадян зі створенням або без створення юридичної особи, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, переробляти і реалізовувати таку з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих для ведення сімейного фермерського господарства. Важлива роль у виробництві сільськогосподарської продукції нині відводиться фермерським господарствам, що фактично стали повноправними суб’єктами в аграрній багатоукладній економіці, пройшли перший етап формування і становлення. Наявність значної кількості великотоварних виробників, проблеми організації та розташування гуртових ринків, недостатній рівень заселеності сільських територій, неналежний рівень ресурсозабезпечення – все це визначає специфіку конкурентного середовища, в якому функціонують фермерські господарства. Завдання розвитку фермерських господарств в Україні вимагає вивчення особливостей їхньої діяльності, аналізу сучасного етапу функціонування фермерських господарств, виявлення перешкод на шляху їх розвитку й окреслення напрямів удосконалення їхньої діяльності. Саме це і визначає актуальність цієї роботи. Результати. Проаналізовано масштаби та тенденції розвитку фермерських господарств в Україні, їхнє місце серед інших сільськогосподарських виробників, зокрема за областями України, охарактеризовані основні показники їхньої діяльності. Підтверджено, що, незважаючи на велику кількість фермерських господарств, їх місце в економіці сільського господарства України і донині залишається незначним. Виявлено основні організаційно-економічні проблеми розвитку фермерських господарств в Україні, які пов’язані із відсутністю власного капіталу, умов вільного доступу до кредитів, а також із неадекватним співвідношенням між цінами на технічні засоби та сільськогосподарську продукцію. Розкрито становище фермерських господарств у світі. Наукова новизна та практична значущість. Висвітлено розвиток фермерства як пріоритетної форми аграрних господарств. Запропоновано низку заходів для розвитку фермерських господарств. Наведено переваги фермерських господарств над особистими селянськими господарствами та над сільськогосподарськими підприємствами. Розкрито проблеми та перспективи фермерства в Україні

The purpose of the research of this scientific work is to assess the possibilities of development of farms in modern conditions, as well as to find out the problems and prospects of farms in Ukraine. Method. Farming is a form of entrepreneurial activity of citizens with or without the creation of a legal entity who have expressed a desire to produce marketable agricultural products, process and sell them in order to make a profit on land provided for family farming. An important role in the production of agricultural products is now given to farms that have actually become full-fledged entities in the agrarian diversified economy, have passed their first stage of formation and formation. The presence of a large number of large producers, problems of organization and location of wholesale markets, insufficient population of rural areas, inadequate level of resource supply - all this determines the specifics of the competitive environment in which farms operate. The task of development of farms in Ukraine requires the study of the peculiarities of their activities, analysis of the current stage of functioning of farms, identifying obstacles to their development and outlining areas for improvement of their activities. This is what determines the relevance of this article. Results. The scales and tendencies of development of farms in Ukraine, their place among other agricultural producers, including in the context of regions of Ukraine are analyzed. The main indicators of their activity are described. It is confirmed that despite the large number of farms, their place in the agricultural economy of Ukraine still remains insignificant. The main organizational and economic problems of farm development in Ukraine have been identified, which are related to the lack of equity, conditions for free access to credit, as well as the inadequate ratio between prices for technical equipment and agricultural products. The position of farms in the world is revealed. Scientific novelty and practical significance. The development of farming as a priority form of agricultural farms is shown. A number of measures for the development of farms are proposed. The advantages of farms over personal farms and over agricultural enterprises are given. Problems and prospects of farming in Ukraine are revealed.
Comparative analysis of technical and economic indicators of farms
Keywords: сільськогосподарські підприємства; фермерські господарства; ефективність; виробництво; сільськогосподарська продукція; ресурсний потенціал; agricultural enterprises; farms; efficiency; production; agricultural products; resource potential; 528.4