Вдосконалення процесу перевезення пасажирів на маршруті № 6А у м. Львові - Марків, Денис Дмитрович; Markiv, Denys Dmytrovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У сучасних умовах розвитку міської інфраструктури особливого значення набуває ефективна організація пасажирських перевезень, яка забезпечує комфорт, безпеку та оперативність транспортного обслуговування населення. У зв’язку з ростом чисельності населення та збільшенням пасажиропотоків, актуальним є вдосконалення існуючих маршрутів громадського транспорту. Дана бакалаврська кваліфікаційна робота присвячена аналізу та розробці заходів щодо вдосконалення процесу перевезення пасажирів на міському автобусному маршруті № 6А у місті Львові. Метою роботи є підвищення ефективності роботи маршруту шляхом оптимізації графіка руху, покращення обслуговування пасажирів та підвищення рівня завантаженості рухомого складу. У роботі проведено всебічний аналіз пасажиропотоків, інтервалів руху автобусів, умов експлуатації транспорту та організації перевезень. Зібрані та опрацьовані статистичні дані, що відображають динаміку пасажиропотоку за різні часові проміжки, дні тижня та сезони року. Використано сучасні методи аналізу та моделювання, які дозволили ідентифікувати проблемні зони у організації руху та обслуговування пасажирів. Основною частиною роботи стали розроблені пропозиції щодо коригування графіка руху автобусів, які спрямовані на зменшення інтервалів між рейсами у години пікового навантаження, а також оптимізацію використання рухомого складу. Запропоновано заходи з оновлення технічного стану автобусів та впровадження інформаційних систем контролю пасажиропотоку, що забезпечить оперативний моніторинг і своєчасне реагування на зміни попиту. Економічне обґрунтування запропонованих заходів підтверджує їх доцільність та перспективність впровадження, показуючи можливість підвищення рентабельності маршруту та покращення якості пасажирських перевезень без значного збільшення витрат. Результати дослідження можуть бути використані транспортними підприємствами міста Львова та інших міст для підвищення ефективності організації міських пасажирських перевезень, покращення комфорту пасажирів та зниження навантаження на дорожню інфраструктуру. У межах дослідження організації пасажирських перевезень на маршруті №?6А у м. Львові були виконані такі основні завдання: 1. Проаналізовано особливості функціонування маршруту, враховуючи типологію зупинок, протяжність лінії, інтенсивність руху та пасажиропотік. 2. Розглянуто технічні характеристики задіяного рухомого складу, організацію праці водіїв та графік виконання рейсів.Виявлено ключові проблеми, які негативно впливають на якість транспортного обслуговування (нерегулярність руху, довгі інтервали, низький рівень комфорту).Проведено розрахунок середнього коефіцієнта наповнюваності автобусів у різні періоди доби. 3. Оцінено відповідність чинного розкладу фактичному ритму руху та ступінь дотримання інтервалів. Проведено соціологічне опитування пасажирів з метою визначення рівня їх задоволеності наданими послугами. 4. Запропоновано низку заходів щодо оптимізації маршруту, включаючи зміну графіка, збільшення кількості рейсів у години пік та оновлення транспортних засобів. 5. Показано, що реалізація запропонованих заходів дозволить скоротити середній час очікування транспорту, знизити перевантаження автобусів та підвищити загальну якість обслуговування населення.

In the context of modern urban infrastructure development, the effective organization of passenger transportation has gained particular importance, ensuring comfort, safety, and efficiency in the provision of transport services. With the growth of the urban population and an increase in passenger traffic, the improvement of existing public transport routes becomes especially relevant. This bachelor's qualification thesis is dedicated to analyzing and developing measures to improve the passenger transportation process on urban bus route No. 6A in Lviv. The purpose of the work is to enhance the operational efficiency of the route through schedule optimization, improved passenger service, and increased vehicle utilization. The study includes a comprehensive analysis of passenger flows, bus movement intervals, operational conditions of the transport system, and the organization of service delivery. Statistical data reflecting the dynamics of passenger traffic by time of day, days of the week, and seasons were collected and analyzed. Modern methods of analysis and modeling were applied to identify problem areas in traffic organization and service quality. The core part of the thesis presents proposals for adjusting the bus timetable to reduce intervals between trips during peak hours and optimize fleet use. Measures for improving the technical condition of the buses and introducing passenger flow monitoring systems are suggested, which would ensure real-time tracking and timely responses to demand changes. The economic justification of the proposed measures confirms their feasibility and prospects for implementation, demonstrating the potential for increased route profitability and service quality improvement without significantly increasing operational costs. The findings of the research can be applied by transport enterprises in Lviv and other cities to enhance the efficiency of urban passenger transportation, improve passenger comfort, and reduce the burden on road infrastructure. Within the study of passenger transportation on Route No. 6A in Lviv, the following key tasks were accomplished: 1. An analysis was conducted on the functional features of the route, considering stop typology, route length, traffic intensity, and passenger flow. 2. The technical characteristics of the fleet, driver work organization, and trip schedules were examined. Key issues affecting the quality of service — such as irregular movement, long waiting times, and low comfort levels — were identified. The average bus occupancy rate during different times of day was calculated. 3. The compliance of the current schedule with the actual traffic rhythm and interval adherence was assessed. A sociological survey was conducted to determine passenger satisfaction with the provided services. 4. A series of optimization measures were proposed, including timetable adjustments, increased trip frequency during peak hours, and fleet upgrades. 5. It was shown that the implementation of these measures would reduce average waiting times, relieve bus overcrowding, and improve overall service quality for city residents.
Improving the passenger transportation process on route No. 6A in Lviv
Keywords: 6.275.03.03; пасажирські перевезення; маршрут № 6А; графік руху; пасажиропотік; оптимізація; міський транспорт; Львів; passenger transportation; route No. 6A; timetable; passenger flow; optimization; urban transport; Lviv