До визначення розпірних зусиль у ригелі в межах рами - Кінаш, Р. І.; Гладишев, Д. Г. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2004)
Розроблена розрахункова схема однопрогонової одноповерхової двошарнірної рами з П-подібною розрахунковою моделлю ригеля в ній для визначення пружних гори- зонтальних переміщень опор та відповідних їм значень розпірних зусиль з урахуванням міцності бетону замонолічування між опорними торцями ригеля та колонами. Тhe settlement circuit of a оne-storeyed frame with one flight with П-similar settlement model of a beam in it for definition of elastic horizontal movings of support and strutting efforts in view of durability of concrete between end faces of beams and columns.