Дослідження використання операції деконволюції у реконструктивних методах усунення локальних спотворень - Пелешко, Д.; Ізонін, І.; Голубінська, М.; Клювак, А.; Іванов, Ю. (Видавництво Львівської політехніки, 2013)
Проаналізовано фізичний процес виникнення змазу. Експериментально підтверджено тезу про те, що формування змазу зображення адекватно описується моделлю на основі конволюції, тобто згортки. Показано, що ядро розмиття, або дискретна функція розсіяння точки, містить в собі інформацію про траєкторію та рівномірність руху, який призвів до спотворення зображення. Визначено, що кількість екстремумів усереднених нормалізованих величин значень стовпців фур’є-образу зображення, спотвореного штучним змазом, корелює з параметрами цього змазу. Physical process of blurring emergence has been analyzed. Through conducted experiments it has been proved that image blurring formation is adequately described by the model based on convolution, i. e. wrapping. It is shown that blurring center or discrete function of point scattering comprises information about trajectory and uniformity of motion, which has caused an image distortion. It is determined that extremum number of averaged normalized column values of Fourier image distorted by artificial blurring correlates with parameters of blurring.
Keywords: спотворення; деконволюція; функція розсіяння точки; зона спотворення; реконструкція зображень; distortion; deconvolution; point spread function; distortion area; image reconstruction