Реконструкція комплексу гідротехнічних споруд на системі водовідведення селища Перегінське Калуського р-ну Івано-Франківської обл. (12700 мешканців) - Ільків, Володимир Мар'янович; Ilkiv, Volodymyr Marianovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Бакалаврська кваліфікаційна робота виконана відповідно до виданого завдання, вимог чинних державних нормативів [1, 2], а також з урахуванням довідкових матеріалів у сфері водовідведення. У межах роботи розроблено проєкт реконструкції комплексу гідротехнічних споруд на системі водовідведення селища Перегінське Калуського району Івано-Франківської області. На основі попереднього аналізу території було запроєктовано повну роздільну систему водовідведення, яка враховує специфіку житлової та промислової забудови селища. Згідно з проєктними рішеннями господарсько-побутові та виробничі стічні води від житлових кварталів і підприємств будуть відводитись окремою мережею на очисні споруди для подальшого очищення і подальшого скидання у природну водойму відповідно до екологічних норм, а зливові стоки, які утворюються внаслідок випадіння атмосферних опадів і танення снігу, будуть збиратися окремою дощовою системою водовідведення та, як умовно чисті, скидатися у навколишнє середовище (р. Лімниця). У межах проєкту було здійснено розрахунок питомих витрат господарсько-побутових стічних вод від житлових кварталів селища, а також витрат виробничих стоків від наявних промислових об’єктів. Проведено трасування важливих водовідвідних колекторів, після чого виконано гідравлічний розрахунок мережі водовідведення. За результатами розрахунків визначено глибини залягання, діаметри та уклони водовідвідних колекторів та швидкості руху стоків на окремих ділянках мережі [3]. Окремо проаналізовано систему дощового водовідведення. Визначено питомі витрати дощових стоків від окремих кварталів селища та проведено трасування основних колекторів дощової системи водовідведення. Також було проведено гідравлічний розрахунок системи дощового водовідведення із встановленням оптимальних діаметрів та уклонів трубопроводів та швидкостей руху зливових вод на характерних ділянках мережі дощового водовідведення [4]. Окрім того, було виконано розрахунок головної водовідвідної насосної станції міста. В ході розрахунку було встановлено необхідні напір і подачу, насосних агрегатів, а також їх кількість, як робочих, так і резервних. Для реалізації проєкту прийнято до застосування два робочі та один резервний насос марки Wilo серії RexaBloc RE 15.84D-230DAH160L4. В рамках економічної частини проекту були складені локальні кошториси на виконання будівельних робіт пов’язаних із реконструкцією мережі водовідведення селища Перегінське [5]. Виконано розрахунок вартості будівельних матеріалів та будівельно-експлуатаційних затрат для різних варіантів, а також зроблено техніко-економічне порівняння. В рамках розділу з охорони праці розроблено заходи із забезпечення дотримання основних норм охорони праці при будівництві та реконструкції мережі водовідведення населеного пункту. Об’єкт дослідження – мережа водовідведення селища Перегінське Калуського району Івано-Франківської області. Предмет дослідження – гідравлічний режим роботи водовідвідної мережі селища Перегінське Калуського району Івано-Франківської області. Мета дослідження: встановлення розрахункових витрат побутово- виробничих і дощових стоків, діаметрів ключових побутово-виробничих і дощових колекторів, розрахунок водовідвідної насосної станції, розрахунок економічних аспектів проекту реконструкції, розробка заходів із дотримання основних норм охорони праці при будівництві. Результати дослідження. 1. Спроектовано побутово-виробничу та дощову мережі водовідведення. 2. Встановлено витрати стоків на розрахункових ділянках побутово- виробничої та дощової мереж водовідведення. 3. Виконано гідравлічний розрахунок побутово-виробничої та дощової мереж водовідведення. 4. Проведено розрахунок головної водовідвідної насосної станції. 5. Оцінено вплив робіт по реконструкції водовідвідної мережі на навколишнє середовище. 6. Розроблено локальні кошториси на виконання будівельних робіт. 7. Розглянуто необхідні заходи із забезпечення норм охорони праці.необхідний напір, насосна станція.

The bachelor's qualification work was carried out in accordance with the issued task, the requirements of current state standards [1, 2], as well as taking into account reference materials in the field of drainage. As part of the work, a project was developed to reconstruct a complex of hydraulic structures on the drainage system of the city of Pereginske, Kaluskyi district, Ivano-Frankivsk region. Based on a preliminary analysis of the territory, a complete separate drainage system was designed, which takes into account the specifics of the city's residential and industrial development. According to the design solutions, household and industrial wastewater from residential areas and enterprises will be discharged by a separate network to treatment facilities for further treatment and subsequent discharge into a natural reservoir in accordance with environmental standards, and stormwater generated as a result of precipitation and snowmelt will be collected by a separate rainwater drainage system and, as conditionally clean, discharged into the environment (Limnytsia River). Within the framework of the project, the specific flow rates of domestic wastewater from residential areas of the city were calculated, as well as the flow rates of industrial wastewater from existing industrial facilities. The tracing of important drainage collectors was carried out, after which the hydraulic calculation of the drainage network was performed. Based on the results of the calculations, the depths of occurrence, diameters and slopes of drainage collectors and the speed of movement of wastewater in individual sections of the network were determined [3]. The stormwater drainage system was analyzed separately. The specific flow rates of rainwater from individual areas of the city were determined and the tracing of the main collectors of the stormwater drainage system was carried out. A hydraulic calculation of the stormwater drainage system was also carried out, establishing the optimal diameters and slopes of pipelines and stormwater movement speeds in characteristic sections of the stormwater drainage network [4]. In addition, the calculation of the main drainage pumping station of the city was performed. During the calculation, the required pressure and flow of pumping units, as well as their number, both working and standby, were established. For the implementation of the project, two working and one standby pump of the Wilo brand of the RexaBloc RE 15.84D-230DAH160L4 series were adopted for use. As part of the economic part of the project, local estimates were drawn up for the execution of construction works related to the reconstruction of the Pereginske drainage network [5]. The cost of building materials and construction and operating costs for different options were calculated, and a technical and economic comparison was made. As part of the section on labor protection, measures were developed to ensure compliance with basic labor protection standards during the construction and reconstruction of the settlement's drainage network. Study object – drainage network of the city of Pereginske, Kaluskyi district, Ivano-Frankivsk region. Scope of research – hydraulic mode of operation of the drainage network of the city of Pereginske, Kaluskyi district, Ivano-Frankivsk region. Goal of research: establishing estimated flowrates of domestic-industrial and storm water runoff, diameters of key domestic-industrial and storm water collectors, calculating a drainage pumping station, calculating the economic aspects of a reconstruction project, developing measures to ensure compliance with basic labor protection standards during construction. Briefly put research results. 1. The domestic and industrial and stormwater drainage networks were designed. 2. The wastewater flows in the calculated areas of the domestic and industrial and stormwater drainage networks were established. 3. The hydraulic calculation of the domestic and industrial and stormwater drainage networks was performed. 4. The calculation of the main drainage pumping station was performed. 5. The impact of the reconstruction of the drainage network on the environment was assessed. 6. Local estimates for the performance of construction works were developed. 7. The necessary measures to ensure labor protection standards were considered.
Reconstruction of a complex of hydrotechnical structures on the sewerage system in Pereginske (12700 inhabitants), Kaluskyi Distr., Ivano-Frankivsk Region
Keywords: 6.194.00.00; стічні води; каналізаційний колектор; витрата стоків; wastewater; sewer collector; wastewater flow rate; required pressure; pumping station