Інформаційна система моніторингу цін на криптовалюти - Дідух, Дмитро Іванович; Didukh, Dmytro Ivanovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2023)
У сучасному світі, інформаційний потік зростає експоненційно, вимагаючи від людей більше уваги та вміння відсіювати важливе від другорядного. Криптовалюти увірвалися на фінансову арену, викликаючи загальний інтерес через обіцянку високих прибутків. Проте, ціни на ці монети надзвичайно нестабільні, створюючи величезний ризик для тих, хто інвестує у них. Подекуди люди приймають рішення про купівлю чи продаж криптовалют на емоціях, не витрачаючи час на об'єктивний аналіз цін. Це може призвести до серйозних фінансових втрат та розчарувань. Якби більше людей віддавали перевагу об'єктивному аналізу та систематичному моніторингу цін на криптовалюти, це сприяло б попередженню негативних наслідків та стимулювало б до більш обдуманих фінансових рішень [1, 2]. Сьогодні криптовалюти розглядаються як ключовий елемент глобальної економічної системи, розуміння динаміки їхніх цін стає критичним для різноманітних гравців ринку. Посилення цієї потреби пояснюється не лише активним зростанням цього сектору, але й зростаючим інтересом інвесторів та експертів у забезпеченні достовірної, оперативної інформації для вчасного та обґрунтованого прийняття стратегічних фінансових рішень [3]. У світлі цього, реалізація інформаційної системи, що забезпечує комплексний моніторинг та точний аналіз даних про цінові показники криптовалют, набуває величезного значення для учасників ринку. Ця система повинна об'єднувати доступність, простоту використання та високу ефективність для моніторингу цін на криптовалюти. Вона стає ключовим інструментом, допомагаючи не лише уникати фінансових ризиків, а й сприяючи усвідомленому та обґрунтованому прийняттю рішень стосовно інвестування та торгівлі. Об’єкт дослідження – це процес моніторингу цін на криптовалюти. Предмет дослідження – це методи та засоби розроблення інформаційної системи моніторингу цін на криптовалюти, яка б допомогла швидко та якісно проводити процес моніторингу цін. Метою є створення інформаційної системи моніторингу цін на криптовалюти, яка призначена для широкого спектру користувачів – від досвідчених трейдерів, що активно торгують на фінансових ринках, до звичайних користувачів або початківців, які цікавляться криптовалютами або тільки вчаться принципам торгівлі ними. Система спрямована на забезпечення доступу до важливих цінових показників у формі, що є зручною для кожного користувача, надаючи їм необхідні інструменти для прийняття обґрунтованих торгових рішень. Результатом магістерської роботи стала система у вигляді інтернет-сервісу та чат-бота, що забезпечує комплексний моніторинг та аналіз цін різноманітних криптовалют. Система надає змогу користувачам знаходити певну криптовалюту та переглядати її фундаментальні, загальні дані та аналіз її цін. Є можливість відстежувати динаміку цін криптовалют, аналізувати їхні графіки, а також формувати персоналізований список для більш ефективного контролю та аналізу.

In today's world, the flow of information is growing exponentially, requiring people to pay more attention and be able to sort out the important from the unimportant. Cryptocurrencies have burst onto the financial scene, sparking widespread interest due to the promise of high profits. However, the prices of these coins are extremely volatile, creating a huge risk for those who invest in them. Sometimes, people make decisions to buy or sell cryptocurrencies on emotion, without taking the time to analyze prices objectively. This can lead to serious financial losses and disappointment. If more people preferred objective analysis and systematic monitoring of cryptocurrency prices, it would help prevent negative consequences and encourage more informed financial decisions [1, 2]. Today, cryptocurrencies are viewed as a key element of the global economic system, and understanding the dynamics of their prices is becoming critical for various market players. This growing need is explained not only by the active growth of this sector, but also by the growing interest of investors and experts in providing reliable, up-to-date information for timely and informed strategic financial decision-making [3]. In light of this, the implementation of an information system that provides comprehensive monitoring and accurate analysis of cryptocurrency price data is of great importance to market participants. This system should combine accessibility, ease of use, and high efficiency to monitor cryptocurrency prices. It is becoming a key tool in helping not only to avoid financial risks but also to facilitate informed and well-grounded decision-making regarding investment and trading. Study object – is the process of monitoring cryptocurrency prices. Scope of research – is the methods and means of developing an information system for monitoring cryptocurrency prices, which would help to quickly and efficiently conduct the price monitoring process. The goal is to create an information system for monitoring cryptocurrency prices, which is intended for a wide range of users - from experienced traders who actively trade in financial markets to ordinary users or beginners who are interested in cryptocurrencies or are just learning the principles of trading them. The system aims to provide access to important price indicators in a form that is convenient for each user, providing them with the necessary tools to make informed trading decisions. The result of the master's thesis is a system in the form of an online service and a chatbot that provides comprehensive monitoring and analysis of prices of various cryptocurrencies. The system allows users to search for a particular cryptocurrency and view its fundamental and general data and price analysis. It is possible to track the price dynamics of cryptocurrencies, analyze their charts, and create a personalized list for more efficient control and analysis.
Information system for monitoring prices of cryptocurrencies
Keywords: 8.126.00.01; інформаційна система; криптовалюта; цінові показники; фінансові ризики; моніторинг цін; аналіз цін. Перелік використаних джерел: 1. What makes crypto volatile? [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.paypal.com/us/cshelp/article/what-makes-crypto-volatile-help559 2. Learn about the Risk of Crypto Assets [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.ciro.ca/office-investor/understanding-risk/learn-about-risk-crypto-assets 3. Toward a new economy: cryptocurrency and international development [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://magazine.libarts.colostate.edu/article/toward-a-new-economy-cryptocurrency-and-international-development/; information system; cryptocurrency; price indicators; financial risks; price monitoring; price analysis. List of sources used: 1. What makes crypto volatile? [Electronic resource] – URL: https://www.paypal.com/us/cshelp/article/what-makes-crypto-volatile-help559 2. Learn about the Risk of Crypto Assets [Electronic resource] – URL: https://www.ciro.ca/office-investor/understanding-risk/learn-about-risk-crypto-assets 3. Toward a new economy: cryptocurrency and international development [Electronic resource] – URL: https://magazine.libarts.colostate.edu/article/toward-a-new-economy-cryptocurrency-and-international-development/