Ефективний розвиток та функціонування ринку медичних послуг в умовах глобалізації та інтеграційних процесів в охороні здоров’я - Янчак, Ярина; Yanchak, Yarina; Янчак, Ярина (Видавництво Львівської політехніки, 2017)
Уточнено поняття “медична послуга”, виявлено характерні ознаки та особливості медичних послуг. Визначено роль і місце медичних послуг у системі охорони здоров’я. Обґрунтовано, що важливою умовою розвитку ринку медичних послуг в Україні є зміцнення інноваційного потенціалу системи охорони здоров’я. Аргументовано, що медична послуга полягає у конкретній діяльності медичного персоналу щодо здійснення конкретних заходів профілактики, діагностики, лікування, адміністративно-господарських, управлінських та інших дій, спрямованих на збереження, зміцнення, поліпшення, відтворення індивідуального та громадського здоров’я.

The author clarified the concept of “medical service” identified the characteristics and features of medical services. Define the role and place of health services in the health system. It is proved that an important condition for the development of medical services market in Ukraine is strengthening the innovation capacity of the health system. Argued that the medical service lies in the specific activities of the medical staff for the implementation of specific measures for the prevention, diagnosis, treatment, administrative, management and other actions aimed at maintaining, strengthening, improving, reproduction of individual and community health.

Уточнено понятие “медицинская услуга”, выявлены характерные признаки и особенности медицинских услуг. Определены роль и место медицинских услуг в системе здравоохранения. Обосновано, что важным условием развития рынка медицинских услуг в Украине является укрепление инновационного потенциала системы здравоохранения. Аргументировано, что медицинская услуга заключается в конкретной деятельности медицинского персонала по осуществлению конкретных мер профилактики, диагностики, лечения, административно-хозяйственных, управлен- ческих и других действий, направленных на сохранение, укрепление, улучшение, воспроизводство индивидуального и общественного здоровья.
Effective development and functioning of the market of medical services in the conditions of globalization and integration processes in health
Эффективное развитие и функционирование рынка медицинских услуг в условиях глобализации и интеграционных процессов в здравоохранении
Keywords: охорона здоров’я; громадяни; медична послуга; медична допомога; послугодавець; лікування; health care; citizens; health service; medical care; polovodice; treatment; здравоохранение; граждане; медицинская услуга; медицинская помощь; услугодатель; лечение; 342.17.567