Створення апаратно-програмної платформи для для сучасного застосування інтернету речей на основі туманних обчислень з використанням технологій cloud-native - Шевченко, А. Г.; Пузирьов, С. В.; Shevchenko, A.; Puzyrov, S. (Видавництво Львівської політехніки, 2020)
Питання цифрової трансформації на цей момент є дуже актуальним у зв’язку з епідеміологічною ситуацією і переходом систем до цифрового середовища. IoT є одним із головних рушіїв цифрової трансформації. Internet of things (IoT) – це розширення всесвітньої мережі, яка об’єднує сенсори, контролери та інші різноманітні пристрої, так звані “things”, які обмінюються даними між собою за допомогою всесвітньої мережі. Розроблення апаратно-програмного комплексу для організації туманних та граничних обчислень було поділено на три рівні: апаратний, оркестровий, прикладний, який поділяється на програмну та архітектурну частини. Апаратну частину реалізовано із застосуванням двох версій міні-комп’ютера Raspberry Pi: Raspberry Pi 4 та Raspberry Pi Zero, які підключаються в режимі master-slave. З боку оркестрової частини було використано технології K3S, Knative та Nuclio. Для реалізації програмної частини прикладного рівня було використано такі технології, як сервісна сітка Linkerd, система обміну повідомленнями NATS, реалізація протоколу RPC GRPC, бази даних TDengine, Apache Ignite, Badger. Архітектурну частину створено як стандарт розробки API, тому й можна застосовувати до різноманітних IoT програмних рішень будь-якою мовою програмування. Створену систему можна використовувати як платформу для побудови сучасних IoT-рішень за принципом туманних граничних обчислень.

The concept of digital transformation is very relevant at the moment due to the epidemiological situation and the transition of the world to the digital environment. IoT is one of the main drivers of digital transformation. The Internet of Things (IoT) is an extension of the Internet, which consists of sensors, controllers, and other various devices, the so-called "things," that communicate with each other over the network. In this paper, the development of hardware and software for the organization of fog and edge computing was divided into three levels: hardware, orchestration, application. Application level also was divided into two parts: software and architectural. The hardware was implemented using two versions of the Raspberry Pi: Raspberry Pi 4 and Raspberry Pi Zero, which are connected in master-slave mode. The orchestration used K3S, Knative and Nuclio technologies. Technologies such as Linkerd service network, NATS messaging system, implementation of RPC – GRPC protocol, TDengine database, Apache Ignite, Badger were used to implement the software part of the application level. The architecture part is designed as an API development standard, so it can be applied to a variety of IoT software solutions in any programming language. The system can be used as a platform for construction of modern IoT-solutions on the principle of fog/edge computing.
Development of the hardware and software platform for modern iot solutions based on fog computing using cloud-native technologies
Keywords: Internet of Things; IoT-платформа; Контейнерні технології; Digital Twin; API; Internet of Things; IoT-platform; Container technologies; Digital Twin; API; 004.9