Впровадження інновацій у місцевому самоврядуванні: аналіз програм та проектів Місцевої асоціації органів місцевого самоврядування "Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття" - Данилів, Іліана Василівна; Danyliv, Iliana Vasylivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2023)
На сучасному етапі розвитку держави, інноваційна діяльність у місцевому самоврядуванні відіграє ключову роль у забезпеченні сталого розвитку громад та підвищенні якості життя населення. Україна приймає сміливі кроки у цьому напрямку, активно розвиваючи програми децентралізації та підвищуючи ефективність місцевого управління. Однією з ключових ініціатив, які спрямовані на впровадження інновацій у роботу органів місцевого управління, є діяльність Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття – організації, яка консолідує зусилля місцевих громад України з метою втілення програм та проектів місцевого самоврядування. Об’єктом дослідження виступає МА ОМС «Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття». Предметом дослідження є інноваційна діяльність МА ОМС «Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття». Метою роботи є дослідження процесів впровадження інновацій в органах місцевого самоврядування на прикладі МА ОМС "Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття", а також аналіз існуючих програм та проектів, спрямованих на розвиток інноваційної діяльності. У роботі розглядаються теоретичні та методичні аспекти впровадження інновацій, проводиться аналіз діяльності та проблеми, з якими стикаються органи місцевого самоврядування. В розділі 1 розглядається становлення місцевого самоврядування в Україні, поняття інновацій та їх значення для розвитку місцевого самоврядування, а також особливості впровадження інновацій в умовах децентралізації. Розділ 2 присвячений аналізу діяльності МА ОМС “Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття”. В ньому розглядається загальна характеристика діяльності та аналіз фінансового стану організації, проводиться аналіз проектів та програм. Також висвітлюються проблеми та труднощі, з якими стикається агенція. У розділі 3 надаються пропозиції щодо удосконалення інноваційної діяльності в органах місцевого самоврядування на прикладі МА ОМС “Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття”. Обґрунтовуються пропозиції щодо управління проектами, залучення фінансування та співпраці з іншими органами. Описується рекомендаційні заходи щодо управління проектами за допомогою інноваційних методик. Робота сприяє поглибленню розуміння інноваційного розвитку в місцевому самоврядуванні та надає практичні рекомендації для покращення діяльності МА ОМС “Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття”

The paper examines the theoretical and methodological aspects of the implementation of innovations, analyses the activities and problems faced by local self-government bodies. Chapter 1 examines the formation of local self-government in Ukraine, the concept of innovations and their importance for the development of local self-government, as well as the peculiarities of the implementation of innovations in conditions of decentralization. Chapter 2 is devoted to the analysis of the activities of the "Development Agency of OTG Prykarpattia". It considers the general characteristics of the activity and analysis of the organization's financial condition, and analyses projects and programs. The problems and difficulties faced by the agency are also highlighted. In section 3, suggestions are provided for improving innovative activities in local self-government bodies, using the example of the "Development Agency of OTG Prykarpattia". Proposals regarding project management, attracting funding and cooperation with other bodies are substantiated. Recommended measures for project management using innovative methods are described. The work contributes to the deepening of the understanding of innovative development in local self-government and provides practical recommendations for improving the activities of the "Development Agency of OTG Prykarpattia"
Implementation of innovations in local self-government: analysis of programs and projects of the Local Association of Local Self-Government Bodies Development Agency of UTC Prykarpattia
Keywords: 6.281.00.00; органи місцевого самоврядування; громадськість; інновації; взаємодія; неприбуткові організації; local self-government bodies; public; innovation; interaction; non-profit organizations