Інформаційна система аптек - Гвоздик, Святослав-Валентин Русланович; Hvozdyk, Sviatoslav-Valentyn Ruslanovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У сучасному світі значення інформаційних технологій постійно зростає, що має значний вплив на різні аспекти життя, зокрема на рівень послуг, який бажає отримувати кожний громадянин України в сфері охорони та зміцнення свого здоров`я. Традиційні методи продажу медичних препаратів та супутніх їм товарів, такі як наприклад відвідування аптеки під час якого клієнт передивляється наявний асортимент медичних препаратів та супутніх їм товарів та радячись з фармацевтом чи згідно виписці лікаря вибирає собі необхідний йому товар, стає все менш бажаною дією для сучасних громадян, які хочуть бачити весь перелік медичних препаратів та супутніх їм товарів наявний у всіх найближчих аптеках та ціни на них у своїх гаджетах, вони хочуть замовити даний товар з доставкою чи відібрати даний товар і лише забрати його у зручній для них аптеці. Це зумовлює потребу у розробці нових, більш надійних методів співробітництва між сукупністю аптек та громадянами. Дослідження спрямоване на розробку простої та продуктивної інформаційної системи аптек передбачає використання мови програмування JavaScript, бібліотек React та Next.js та редактора Visual Studio Code (VS Code), для створення програмного забезпечення, яке буде через гаджети громадян мати доступ до API аптек, обробляти отриману інформацію та надавати клієнту бажані ним послуги у вигляді перегляду асортименту, вибору та бронювання чи замовлення медичних препаратів чи супутніх їм товарів. [1]. Система передбачає спрощення процесів доступу до інформації мережі аптек та створення невимогливого програмного забезпечення. Використання інформаційної системи аптек дозволяє забезпечити цифровізацію аптечної сфери. Така система також сприяє підвищенню зручності для користувачів, дозволяючи їм уникнути додаткової витрати свого часу на отримання інформації про доступні в певній локації медичні препарати та супутні їм товари та налагодити продуктивний зв'язок з аптеками. Об'єкт дослідження - інформаційна система аптек, як засіб цифровізація взаємозв’язків між мережою аптек та клієнтом, який потребує якісного сервісу у пошуці та виборі медичних препаратів та супутніх їм товарів. Предмет дослідження - процеси та технології цифровізації взаємозв’язків між мережею аптек та клієнтом, який безпосередньо купує медичні препарати для власного використання. Особлива увага приділена використанню мови програмування JavaScript, бібліотек React та Next.js та редактору Visual Studio Code (VS Code) для реалізації алгоритмів співпраці між мережею аптек та клієнтом [2], [3]. Мета дослідження: розробка та впровадження програми, а саме інформаційної системи аптек, за допомогою якої адміністрації аптек, клієнти та оптові та роздрібні постачальники могли б співпрацювати між собою з метою досягнення найкращого результату, улагодження їх роботи між собою з метою отримання найкращого рівня обслуговування та максимального прибутку чи найбільш можливої економії, зменшення витрат. Інформаційна система аптек має надавати інформацію про медичні препарати, місцезнаходження аптек та про ціну пропозиції, проводити аналіз наданих пропозицій та запитів. В ході роботи досліджено методи: аналізу інформації, проектування інформаційних систем, модульного програмування, клієтно-сервісної архітектури, метод інтеграції API, а також розроблено зрозумілий інтерфейс користувача. [4], [5]. Результати дослідження: практичне значення розробленої інформаційної системи аптек полягає у значному підвищенні рівня надання послуг у сфері діяльності мережі аптек, що проявляється у можливості клієнта переглянути асортимент медичних препаратів та супутніх їм товарів, що наявні в певній сукупності аптек, зробити замовлення даного твару та при бажанні оформити доставку. Це підвищує конкурентоспроможність мереж аптек, які використовують інформаційну систему аптек та підвищують рівень отриманих послуг клієнтами даних закладів.

In the modern world, the importance of information technologies is constantly growing, which has a significant impact on various aspects of life, in particular on the level of services that every citizen of Ukraine wants to receive in the field of health protection and promotion. Traditional methods of selling medicines and related products, such as visiting a pharmacy, during which the client reviews the available range of medicines and related products and, consulting with a pharmacist or according to a doctor's prescription, chooses the product he needs, are becoming less and less desirable for modern citizens who want to see the entire list of medicines and related products available in all nearby pharmacies and their prices on their gadgets, they want to order this product with delivery or select this product and only pick it up at a pharmacy convenient for them. This necessitates the development of new, more reliable methods of cooperation between the set of pharmacies and citizens. The research aimed at developing a simple and productive pharmacy information system involves the use of the JavaScript programming language, React and Next.js libraries, and the Visual Studio Code (VS Code) editor to create software that will have access to the pharmacy API through citizens' gadgets, process the received information, and provide the client with the services they desire in the form of viewing the assortment, selecting and booking or ordering medical products or related products. [1]. The system involves simplifying the processes of accessing information in the pharmacy network and creating undemanding software. Using a pharmacy information system allows for the digitalization of the pharmacy sector. Such a system also contributes to increasing convenience for users, allowing them to avoid additional time spent on obtaining information about available medical products and related products in a certain location and to establish productive communication with pharmacies. The object of the research is the pharmacy information system as a means of digitizing the relationships between the pharmacy network and the client who needs high-quality service in searching for and choosing medical products and related products. The subject of the study is the processes and technologies of digitalization of the relationship between the pharmacy network and the client who directly purchases medical drugs for his own use. Particular attention is paid to the use of the JavaScript programming language, React and Next.js libraries and the Visual Studio Code (VS Code) editor to implement algorithms for cooperation between the pharmacy network and the client [2], [3]. The purpose of the study: development and implementation of a program, namely a pharmacy information system, with the help of which pharmacy administrations, clients and wholesale and retail suppliers could cooperate with each other in order to achieve the best result, to coordinate their work with each other in order to obtain the best level of service and maximum profit or the greatest possible savings, to reduce costs. The pharmacy information system should provide information about medical drugs, the location of pharmacies and the price of the offer, to analyze the submitted offers and requests. In the course of the work, the following methods were investigated: information analysis, information systems design, modular programming, client-service architecture, API integration method, and a clear user interface was developed. [4], [5]. Research results: the practical significance of the developed pharmacy information system lies in a significant increase in the level of service provision in the field of pharmacy network activities, which is manifested in the ability of the client to view the range of medical products and related products available in a certain set of pharmacies, place an order for this product and, if desired, arrange delivery. This increases the competitiveness of pharmacy networks that use the pharmacy information system and increase the level of services received by customers of these institutions.
Information system for pharmacies
Keywords: 6.126.00.01; - база даних аптек; інформаційна система аптек; JavaScript; React; Next.js; Visual Studio Code (VS Code); аутентифікація; обробка запитів; API аптек. Перелік використаних джерел: 1. Заяць В. М.; Заяць М. М. Логічне і функційне програмування : навч. посіб. Львів : Бескид Біт; 2006. 352 с 2. Гради Буч; Роберт А. Максимчук; Майкл У. Энгл; Бобби Дж. Янг; Джим Коналлен; Келли А. Хьюстон. Объектно-ориентированный анализ и проектирование с примерами приложений. М.: Вильямс; 2008.- 720с. 3. Згуровський М. З.; Панкратова Н. Д. Основи системного аналізу. Київ : BHV; 2007. 405 с 4. Гради Буч; Роберт А. Максимчук; Майкл У. Энгл; Бобби Дж. Янг; Джим Коналлен; Келли А. Хьюстон. Объектно-ориентированный анализ и проектирование с примерами приложений. М.: Вильямс; 2008.- 720с. 5. Кармайкл Э.; Хейвуд Д. Быстрая и качественная разработка программного обеспечения. Москва : Изд. дом “Вильямс”; 2003. 400 с; - pharmacy database; pharmacy information system; JavaScript; React; Next.js; Visual Studio Code (VS Code); authentication; query processing; pharmacy API. List of sources used: 1. Zayats V. M.; Zayats M. M. Logical and functional programming: tutorial. manual Lviv: Beskyd Bit; 2006. 352 p 2. Grady Buch; Robert A. Maksymchuk; Michael U. Engle; Bobby J. Young; Jim Conallen; Kelly A. Houston. Object-oriented analysis and design with examples of applications. M.: Williams; 2008. - 720 p. 3. Zgurovsky M. Z.; Pankratova N. D. Fundamentals of system analysis. Kyiv: BHV; 2007. 405 p 4. Grady Buch; Robert A. Maksymchuk; Michael U. Engle; Bobby J. Young; Jim Conallen; Kelly A. Houston. Object-oriented analysis and design with examples of applications. M.: Williams; 2008. - 720 p. 5. Carmichael E.; Heywood D. Fast and high-quality software development. Moscow: Izd. Williams House; 2003. 400 p