«Нове життя» старих навчальних геологічних карт - Бубняк, Ігор; Віхоть, Юрій; Білик, Наталя; Bubniak, Ihor; Vikhot, Yurij; Bilyk, Natalia (Видавництво Львівської політехніки, 2019)
В роботі представлена робоча схема побудови цифрової геологічної карти на основі старих навчальних геологічних карт. Побудова цифрової геологічної карти включає низку етапів – від сканування паперової карти до приготування створеної цифрової карти до друку, або її публікації в Інтернеті. Після створення шейпфайлів, що представляють різні типи геологічних об’єктів – точкові, лінійні та полігональні студенти приступають до створення геобази даних, яка буде представляти геологічну будову ділянки земної кори представленої на карті. Створену базу даних в подальшому використовують в інших ПЗ, наприклад Move для побудови геологічних розрізів. Одне із питань на яке повинні відповісти студенти після курсу, стосується ефективності роботи з паперовими та цифровими картами.

We presents a workflow for the construction of a digital geological map on the basis of old educational geological maps. Creation a digital geological map involves a number of steps, from scanning a paper map to preparing a digital map to print, or publishing it online. After creating shapefiles representing different types of geological features namely point, linear, and polygonal ones students begin to create a geodatabase that will represent the geological structure of a section of the Earth's crust represented on the map. The created database is later used in other software, such as Move to construct geological sections. One of the questions students have to answer after the course is about the effectiveness of paper and digital maps.
"New life" of old geological teaching maps
Keywords: навчальні геологічні карти; геоінформаційні системи; ArcMap; qGIS; Move; teaching geological maps; geoinformation systems; ArcMap; qGIS; Move; 528.18