Судові механізми в історичних типах українського звичаєвого права - Бедрій, М. (Видавництво Львівської політехніки, 2016)
Розглянуто судові механізми в історичних типах українського звичаєвого права – додержавному, вервному, копному, карпатському та козацькому. Проаналізовано формування, склад і компетенцію додержавних, вервних, копних, зборових, отаманських, сотенних, полкових та інших судів. Висвітлено вплив козацького звичаєвого права на становлення судової системи Гетьманщини. Рассматриваются судебные механизмы в исторических типах украинского обычного права – предгосударственном, вервном, копном, карпатском и казацком. Проанализированы формирование, состав и компетенция предгосударственных, вервных, копных, сборовых, атаманских, сотенных, полковых и других судов. Освещено влияние казацкого обычного права на становление судебной системы Гетманского государства. This article is devoted to judicial mechanisms in historical types of Ukrainian customary law – pre-state law, “verv” law, “kopa” law, Carpathian law and Cossack law. The formation, composition and competence of pre-state courts, “verv” courts, “kopa” courts, assembly courts, chieftain courts, centesimal courts, regimental courts and other are analyzed. The influence of the Cossack customary law on the establishment of the Hetman state judicial system is highlighted.
Судебные механизмы в исторических типах украинского обычного права
Judicial mechanisms in historical types of ukrainian customary law
Keywords: українське звичаєве право; судові органи; громадські суди; судовий захист; колегія суддів; украинское обычное право; судебные органы; общинные суды; судебная защита; коллегия судей; Ukrainian customary law; judiciary bodies; community courts; judicial protection; panel of judges