Термічний розклад нітрозопентаціаноферату заліза (II) зі складними катіонами - Олійник, Л. П.; Бернацька, Н. І.; Комаренська, З. М.; Макота, О. І.; Гринчук, Ю. М.; Oliynyk, L. P.; Bernatska, N. L.; Komarenska, Z. M.; Makota, O. I.; Hrynchuk, Y. M. (Lviv Politechnic Publishing House, 2019)
Вперше синтезовано і вивчено комплекси нітрозопентаціаніду заліза(ІІ) зі складними катіонами d-металів. Методом диференціально-термічного аналізу досліджено термічну стійкість і механізм термічного розкладу. Вивчено процеси термічного перетворення нітрозопентаціаніду заліза(ІІ) зі складними катіонами d-металів постадійно. Досліджено хімічні перетворення, розраховано деякі кінетичні параметри окремих стадій термолізу. Показано вплив на хід термічних перетворень природи d-металу і складу газової фази. Встановлено, що термічна стійкість і характер термолізу складних біядерних комплексів залежать від способу координації та взаємного розміщення лігандів у координаційній сфері.

For the first time were synthesized and studied complexes of nitrosopentacyanide of iron(II) with complex cations of d-metals. The processes of thermal transformation of nitrosopentacyanide of iron(II) with complex cations of d-metals were studied. The influence on the course of thermal transformations of the nature of the d-metal and the composition of the gas phase is shown. It was established that the thermal stability and character of the thermolysis of complex binuclear complexes depends on the method of coordination and mutual placement of ligands in the coordination sphere.
Study of the thermal scheme process nitrozopentacyanoferrate of iron (II) with complex cathiones
Keywords: нітрозопентаціаноферат заліза(ІІ); катіони d-металів; диференціально-термічний метод аналізу; тіосечовинні комплекси; нітропрусид натрію; nitrozopentacyanoferrate of iron(II); cations of d-metals; differential-thermal analysis method; thiourea complexes; sodium nitroprusside