Інформаційна система моніторингу персональних фінансів - Квас, Тарас Володимирович; Kvas, Taras Volodymyrovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2022)
Ця робота присвячена створенню інформаційної системи моніторингу фінансів з високим рівнем захисту даних. Основна мета полягає у розробці ефективного інструменту для управління фінансовими ресурсами та забезпечення надійності та конфіденційності фінансової інформації. У роботі проведено аналіз актуальної літератури та наукових джерел, що стосуються моніторингу фінансів та захисту даних[1]. В результаті були виявлені ключові аспекти, методи та підходи до управління фінансовими ресурсами. Детально розглянуті основні вимоги до системи моніторингу фінансів, включаючи точність, швидкодію, надійність та безпеку даних [2]. З метою забезпечення високого рівня захисту даних було розглянуто методи та технології криптографічного захисту інформації. Були проаналізовані основні алгоритми шифрування, цифрового підпису та аутентифікації, що забезпечують конфіденційність, цілісність та автентичність фінансової інформації. Після цього були вибрані оптимальні криптографічні методи та алгоритми для використання у розробленій інформаційній системі. У ході розробки системи було проведено системний аналіз проблеми та визначено основні функціональні та нефункціональні вимоги до системи моніторингу фінансів. Побудовано IDEF0, її декомпозиції та ієрархію задач. Для реалізації інформаційної системи було використано середовище розробки MS Visual Studio та мову програмування C#. Розроблені модулі системи, що відповідають за збір та обробку фінансових даних, використовують сучасні технології та паттерни програмування для забезпечення ефективності та масштабованості системи. В результаті роботи була створена інформаційна система моніторингу фінансів з використанням надійних криптографічних методів. Система дозволяє ефективно управляти фінансовими ресурсами, забезпечуючи високий рівень захисту даних та конфіденційність фінансової інформації. Метою роботи є створити інформаційну систему моніторингу фінансів та забезпечити захист даних в інформаційній системі для обліку фінансів. Для досягнення поставленої мети потрібно розв’язати такі задачі: спроектувати інформаційну систему: архітектуру та інтерфейс, ознайомитися з методами захисту інформації в інформаційних системах, обрати алгоритми та методи шифрування даних в інформаційній системі, реалізувати систему та застосувати обрані алгоритми для захисту даних. Об’єктом дослідження є процес моніторингу особистих фінансів. Предметом дослідження є інформаційна система моніторингу особистих фінансів з підсистемою захисту даних. Система розробляється для практичного використання з метою моніторингу особистих фінансів.

This work is devoted to the creation of an information system for monitoring finances with a high level of data protection. The main goal is to develop an effective tool for managing financial resources and ensuring the reliability and confidentiality of financial information. The paper analyzes current literature and scientific sources related to financial monitoring and data protection[1]. As a result, key aspects, methods and approaches to financial resources management were identified. The main requirements for the financial monitoring system are considered in detail, including accuracy, speed, reliability and security of data [2]. In order to ensure a high level of data protection, methods and technologies of cryptographic protection of information were considered. The main encryption, digital signature, and authentication algorithms that ensure confidentiality, integrity, and authenticity of financial information were analyzed. After that, optimal cryptographic methods and algorithms were selected for use in the developed information system. During the development of the system, a systemic analysis of the problem was carried out and the main functional and non-functional requirements for the financial monitoring system were determined. IDEF0, its decompositions and task hierarchy were built. The MS Visual Studio development environment and the C# programming language were used to implement the information system. The developed modules of the system, responsible for the collection and processing of financial data, use modern technologies and programming patterns to ensure the efficiency and scalability of the system. As a result of the work, an information system for monitoring finances using reliable cryptographic methods was created. The system allows effective management of financial resources, ensuring a high level of data protection and confidentiality of financial information. The purpose of the work is to create an information system for monitoring finances and ensure data protection in the information system for accounting of finances. To achieve the goal, the following tasks must be solved: design an information system: architecture and interface, familiarize yourself with information protection methods in information systems, choose algorithms and data encryption methods in the information system, implement the system and apply the selected algorithms for data protection. The object of the study is the process of monitoring personal finances. The subject of the study is an information system for monitoring personal finances with a data protection subsystem. The system is being developed for practical use in order to monitor personal finances.
Information system for monitoring personal finances
Keywords: 6.126.00.01; інформаційна система; моніторинг фінансів; захист даних; криптографія; шифрування; цифровий підпис; аутентифікація; надійність; конфіденційність; information system; financial monitoring; data protection; cryptography; encryption; digital signature; authentication; reliability; privacy