Виявлення патології голосу на основі статистичної обробки голосних звуків україномовних дикторів - Драґан, Я.; Джичка, Н. (Видавництво Львівської політехніки, 2010)
Розглянута проблема коректної оцінки тремтіння голосу для україномовних дикторів. Проаналізовано методи обчислення тремтіння, запропоновані різними науковцями з різних країн. Виконано експериментальні дослідження застосування цих методів для обчислення тремтіння голосу для україномовних дикторів без скарг на хриплість, а також для дикторів з підозрою на запальний процес у гортані. This article is devoted to the problem of jitter estimation of Ukrainian speakers’ voices. The most popular method of jitter estimation and its modification were used in the experiment to compare voices of two groups of Ukrainian speakers: with normal voices and with hoarseness on the other hand.
Keywords: патологія голосу; україномовний диктор; обробка голосу; оцінка тремтіння; хриплість; pathological voice; Ukrainian speaker; voice processing; jitter estimation; hoarseness