Calculation of transverse piezoelectric characteristics of quasi-one-dimensional glycine phosphite ferroelectric - Вдович, А.; Зачек, І.; Левицький, Р.; Vdovych, A.; Zachek, I.; Levitskii, R. (Lviv Politechnic Publishing House, 2018)
Для дослідження п’єзоелектричних характеристик кристала фосфіту гліцину використано модифіковану модель фосфіту гліцину з урахування п’єзоелектричного зв’язку структурних елементів, які впорядковуються, з деформаціями ґратки. В наближенні двочастинкового кластера розраховано поперечні п’єзоелектричні коефіцієнти. Досліджено вплив гідростатичного, одновісних тисків, зсувних напруг і поперечних електричних полів на поперечні п’єзоелектричні характеристики кристала.

The model of the glycine phosphite crystal, modified by taking into account of piezoelectric coupling of ordering structure elements with the lattice strains, is used for investigation of piezoelectric characteristics of the crystal. In the frames of two-particle cluster approximation the transverse piezoelectric coefficients are calculated. The influences of hydrostatic, uniaxial pressures, shear stresses and transverse electric fields on the transverse piezoelectric coefficients of the crystal are studied.
Розрахунок поперечних п’єзоелектричних характеристик квазіодновимірного сегнетоелектрика фосфіту гліцину
Keywords: сегнетоелектрики; фазовий перехід; п’єзоелектричні коефіцієнти; вплив тиску; вплив поля; ferroelectrics; phase transition; piezoelectric coefficients; pressure effects; external field effects; 536.96; 537.226(4; 82; 83; 86)