Stabilizer for the catalytic system of the direct chlorine processing of ethylene to 1,2-d - Шпарій, М. В.; Старчевський, В. Л.; Реутський, В. В.; Гринчук, Ю. М.; Shpariy, M.; Starchevskyy, V.; Reutskyy, V.; Hrynchuk, Y. (Lviv Politechnic Publishing House, 2020)
Статтю присвячено дослідженню впливу натрієвої солі перфторсульфонової кислоти як стабілізатора на каталітичну активність хлориду заліза та хлориду натрію в реакції прямого хлорування етилену до 1,2-дихлоретану. Під час досліджень автори встановили, що підвищення концентрації стабілізатора до 4% мас. не мало істотного впливу на каталітичну активність комплексу, але збільшення від 4% мас. до 10% мас. дало змогу скоротити час розчинення хлориду натрію та досягти необхідної концентрації іонів натрію в реакторі прямого хлорування. З концентрацією дослідницького стабілізатора чистота утвореного дихлоретану збільшується, а кількість побічного продукту – трихлоретану зменшується.

Article is devoted to the research of the influence of the sodium salt of perfluoro sulfonic acid, as a stabilizer, on the catalytic activity of iron chloride and sodium chloride in the reaction of direct chlorination of ethylene to 1,2-dychloroethane. During research authors found that increase of stabilizer concentration up to 4 % mas. had no significant impact on the catalytic activity of the complex but increase from 4 % mas. up to 10 % mas. allowed to shorten time of dissolution of sodium chloride and to reach needed concentration of sodium ions in the reactor of direct chlorination. With research stabilizer concentration the purity of the formed dichloroethane increases and the amount of by-product – trichloroethane decreases.
Стабілізатор для каталітичної системи процесу прямого хлорування етилену до 1,2-дихлоретану
Keywords: пряме хлорування; етилен; 1; 2-дихлоретан; перфторсульфонова кислота; стабілізатор; direct chlorination; ethylene; 1; 2-dichloroethane; perfluoro sulfonic acid; stabilizer