Дослідження та шляхи зменшення теплового випромінювання під час пожеж - Лабай, В. Й.; Гудим, В. І.; Гаврилюк, А. Ф. (Видавництво Львівської політехніки, 2013)
Розглянуто променевий тепловий потік, який присутній під час пожежі, та проаналізовано чинники факела полум’я, від яких цей тепловий потік залежить. Експериментальними дослідженнями встановлено залежності зміни променевого теплового потоку з відстанню, а також вплив параметрів середовища, в якому відбувається променевий теплообмін, на величину енергії випромінювання полум’я. На основі досліджень визначено та уточнено значення коефіцієнта послаблення енергії випромінювання полум’я дрібнорозпиленою водою. The materials of the article the radial heat flow, which is present in a fire, and analyzed factors flame from which the heat flow is dependent. Based on experimental studies installing dependence heat flux changes with distance, and the influence of environmental parameters in which the radial heat transfer on the intensity of radiation energy flame. Based on the studies identified and specified coefficient weakening energy radiation flame small water spray.
Keywords: пожежа; полум’я; тепловий потік; тепловий потік; інтенсивність теплового потоку; температура; fire; flame; heat flow; intensity heat flow; temperature