Solubility of 5-(4-methylphenyl)-2-furanpropanoic acid in different organic solvents - Огородник, М. Я.; Горак, Ю. І.; Обушак, М. Д.; Тищенко, Н. І.; Собечко, І. Б.; Ohorodnik, M. Ya.; Horak, Yu. I.; Obushak, M. D.; Tischenko, N. I.; Sobechko, I. B. (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Під час дослідження оцінено температурні залежності розчинності 5-(4-метилфеніл)-2-фуран пропанової кислоти у різних розчинниках: метил- та етилацетаті, ацетонітрилі, пропан-1-олі та пропан-2-олі. Результати аналізу подано у вигляді лінійних рівнянь за моделлю Шредера, що дало змогу визначити ентальпії, ентропії та енергії Гіббса розчинності за температури 298 К. Теплоти плавлення кислоти визначено за допомогою методу диференційно-термічного аналізу, що дало можливість розрахувати ентальпії, ентропії та енергії Гіббса змішування.

In this study, the temperature dependences of the solubility of 5-(4-methylphenyl)-2 furanpropanoic acid in various solvents were evaluated: methyl and ethyl acetate, acetonitrile, propane-1-ol, and propan-2-ol. The results of the analysis are presented in the form of linear equations according to the Schröder model, which allowed us to determine the enthalpies, entropies, and Gibbs energies of solubility at a temperature of 298.15 K. The melting points of the acid were determined using the method of differential thermal analysis, which allowed us to calculate the enthalpies, entropies, and Gibbs energies of mixing.
Розчинність 5-(4-метилфеніл)-2-фуранпропанової кислоти в різних органічних розчинниках
Keywords: розчинність; ентальпія розчинення; ентальпія змішування; ентальпія плавлення; 5-(4-метилфеніл)-2-фуранпропанова кислота; solubility; enthalpy of dissolution; enthalpy of mixing; enthalpy of fusion; 5-(4-methylphenyl)-2-furanpropanoic acid