Графічний дизайн у сфері культурного туризму як інструмент репрезентації історичної спадщини - Смачило, Ярослава Миколаївна; Smachylo, Yaroslava Mykolaivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2025)
Дипломна магістерська робота є викладеною на 111 сторінках, містить 5 розділи, 56 ілюстрацію, 42 посилання у переліку використаних джерел. Магістерська кваліфікаційна робота присвячена дослідженню ролі графічного дизайну у сфері культурного туризму та його значенню для репрезентації об’єктів історико-культурної спадщини. У роботі здійснено комплексний аналіз теоретичних засад формування візуальної айдентики, охарактеризовано сучасні підходи, інструменти та принципи графічного дизайну, що застосовуються у популяризації культурних пам’яток. У першому розділі проаналізовано стан наукового вивчення теми, методологію дослідження та концептуальні основи графічної айдентики у культурно-туристичному контексті. Розглянуто взаємозв’язок графічного дизайну з соціокультурними процесами, а також визначено роль історичних символів, геральдики та візуальних кодів у репрезентації спадщини. Другий розділ присвячено дослідженню культурно-історичних пам’яток як носіїв локальної ідентичності. Проаналізовано значення архітектурних об’єктів у формуванні колективної пам’яті, туристичної привабливості територій та їхнього іміджу. Проведено огляд українських і зарубіжних практик репрезентації історичних пам’яток у візуальних комунікаціях. У третьому розділі розкрито структуру та принципи формування айдентики культурних об’єктів в Україні та світі. Проведено семіотичний, іконографічний та етичний аналіз культурних символів, визначено ключові 5 принципи розробки візуальної айдентики історико-культурних пам’яток у сфері культурного туризму. У четвертому розділі представлено практичну реалізацію – розробку візуальної айдентики для Бережанського замку. Проаналізовано історичні джерела, символи та архітектурні особливості об’єкта, що дозволило сформувати концепцію для брендингу, в якій кожен графічний елемент має обґрунтоване історичне та культурне значення.

The master's thesis is presented on 111 pages, contains 5 chapters, 56 illustrations, and 42 references in the bibliography list. The master’s qualification thesis is devoted to exploring the role of graphic design in the field of cultural tourism and its significance for representing objects of historical and cultural heritage. The research provides a comprehensive analysis of the theoretical foundations of visual identity formation and examines contemporary approaches, tools, and methods used in the promotion of cultural landmarks. The first chapter analyzes the state of scientific research on the topic, the methodological basis of the study, and the conceptual principles of visual identity within a cultural and tourism context. The chapter also examines the relationship between graphic design and sociocultural processes and defines the role of historical symbols, heraldry, and visual codes in the representation of heritage. The second chapter focuses on cultural and historical monuments as carriers of local identity. It explores the importance of architectural landmarks in shaping collective memory, increasing territorial attractiveness, and influencing the public image of a region. Ukrainian and international practices of visual communication in the representation of heritage sites are reviewed. The third chapter outlines the structure and principles of developing visual identity for cultural objects. A semiotic, iconographic, and ethical analysis of cultural symbols is presented. The chapter also identifies key principles and guidelines for creating visual identity for historical and cultural landmarks within the sphere of cultural tourism. 7 The fourth chapter presents the practical part of the project – the development of a visual identity for the Berezhany Castle. The design concept is based on an analysis of historical sources, symbolic elements, and architectural features. Each graphic component of the logo is carefully grounded in the castle’s cultural and historical context, ensuring meaningful visual representation.
Graphic design in cultural tourism as a tool for representing historical heritage
Keywords: 8.022.00.01; графічний дизайн; візуальна айдентика; культурна спадщина; культурний туризм; історичні пам’ятки; замки; брендинг територій; геральдика; Бережанський замок; graphic design; visual identity; cultural heritage; cultural tourism; historical landmarks; castles; place branding; heraldry; Berezhany Castle