Удосконалення логістичної діяльності ТзОВ “МЕГГА ТРАНС” - Пасічник, Роман Ігорович; Pasichnyk, Roman Ihorovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Пасічник Р.І., Люльчак З.С. (Керівник). Удосконалення логістичної діяльності ТзОВ «МЕГГА ТРАНС». Бакалаврська кваліфікаційна робота. – Національний університет «Львівська політехніка», Львів, 2025. Розширена анотація. Успішне управління логістичною діяльністю підприємства дозволяє досягти високого рівня його конкурентоспроможності та зростання економіки країни [1]. Під впливом глобалізаційних процесів зростає роль автомобільного вантажного транспорту у процесах виробництва та розподілу [2]. Основною метою логістичної діяльності транспортного підприємства є задоволення потреб та інтересів всіх учасників ланцюга поставок [3]. Організування всіх процесів доставки та мінімізація витрат є основними завданнями удосконалення логістичної діяльності транспортного підприємства [4]. Транспортні підприємства, які інтегрують інноваційні тренди в свою логістичну систему, зможуть посилити свої позиції на ринку [5]. Об’єкт дослідження – міжнародна логістична компанія з доставки вантажів ТзОВ «МЕГГА ТРАНС». Предмет дослідження – логістична діяльність ТзОВ «МЕГГА ТРАНС» та її удосконалення шляхом оптимізації маршрутів транспортування вантажів. Мета дослідження: узагальнення теоретико-прикладних засад удосконалення логістичної діяльності транспортного підприємства, проведення аналізу його фінансового-господарської та логістичної діяльності, а також розроблення рекомендацій щодо удосконалення логістичної діяльності транспортного підприємства ТзОВ «МЕГГА ТРАНС». Результати дослідження. ТзОВ «МЕГГА ТРАНС» займається доставкою вантажів з країн Європи та світу, має власний сучасний автопарк, власний митний склад в місті Хелм (Польща). За 2023–2024 роки спостерігається зростання активів товариства з 119 446,5 тис. грн. на початок 2023 року до 256 314,2 тис. грн. на кінець 2024 року, понад вдвічі зростання чистого прибутку у 2023 році, порівняно з 2022 роком – від 5 653,7 тис. грн. до 12 240,6 тис. грн., проте у 2024 році зменшення чистого прибутку до 10 807,9 тис. грн. Власний автопарк ТзОВ «МЕГГА ТРАНС» налічує 50 вантажних автомобілів, які відповідають екологічним стандартам Євро-5 та Євро-6. Значну частину автопарку складають тягачі з об'ємом 105 м?; зчіпки об'ємом 105 м? та 120 м?; 6 одиниць контейнеровозів та автовози – 5 повнорозмірних тралів і 2 двомісні лафети. З метою удосконалення логістичної діяльності ТзОВ «МЕГГА ТРАНС» було проведено оптимізацію транспортного маршруту перевезення продукції з Європи для мережі супермаркетів «Сільпо», які належать до категорії «власний імпорт». Після проведених розрахунків оптимізований маршрут виглядатиме наступним чином: ЛЦ-С4-С3-С2-С1-С7-С8-С18-С19-С16-С15-С14-С13-С12-С11-С10-С17-С9-С6-С5-ЛЦ. Загальна оптимізована довжина маршруту склала 75,2 км, що на 6,1 км менше початкового.

Pasichnyk R.I., Lyulchak Z.S. (supervisor). Improvement of logistics activities at "MEGGA TRANS" Ltd. Bachelor's qualification work. – Lviv Polytechnic National University, Lviv, 2025. Extended abstract. Successful management of the logistics activities at the enterprise plays a decisive role in ensuring a high level of its competitiveness and the growth of the country's economy [1]. Under the influence of globalization processes, the role of road freight transport is increasing in the implementation of production and distribution processes [2]. The main goal of the logistics activities of a transport enterprise is to meet the needs and interests of all participants in the supply chain [3]. Organizing all delivery processes and minimizing costs are the main tasks of improving the logistics activities of a transport enterprise [4]. Transport enterprises that integrate innovative trends into their logistics system will be able to strengthen their positions in the market [5]. Study object is the international logistics company for cargo delivery "MEGGA TRANS" Ltd. Scope of research is logistics activities at "MEGGA TRANS" Ltd. and its improvement by optimizing cargo transportation routes. Goal of research: is to summarize the theoretical and practical foundations for improving the logistics activities of transport enterprise, to analyze its financial, economic, and logistics activity, and to develop recommendations for enhancing the logistics activity of “MEGGA TRANS” Ltd. The research findings. “MEGGA TRANS” Ltd. specializes in cargo delivery from European and global countries. The company owns a modern fleet of vehicles and operates its own customs warehouse located in Chelm, Poland. Between 2023 and 2024, the company’s assets increased from UAH 119,446.5 thousand at the beginning of 2023 to UAH 256,314.2 thousand by the end of 2024. In 2023, net profit more than doubled compared to 2022 — from UAH 5,653.7 thousand to UAH 12,240.6 thousand. However, in 2024, net profit decreased to UAH 10,807.9 thousand. The company’s fleet includes 50 freight vehicles that comply with Euro-5 and Euro-6 environmental standards. A significant part of the fleet consists of tractors with a volume of 105 m?; articulated trailers with volumes of 105 m? and 120 m?; 6 container trucks; and car carriers, including 5 full-size lowboy trailers and 2 double-deck trailers. To improve the logistics operations of “MEGGA TRANS” Ltd., a transport route optimization was carried out for product deliveries from Europe to the “Silpo” supermarket chain, which falls under the “private import” category. Based on the calculations, the optimized route is as follows: LC-С4-С3-С2-С1-С7-С8-С18-С19-С16-С15-С14-С13-С12-С11-С10-С17-С9-С6-С5-LC. The total optimized route length is 75.2 km, which is 6.1 km shorter than the original route.
Improvement of logistics activities at "MEGGA TRANS" LLC
Keywords: 6.073.00.00; транспортне підприємство; логістична діяльність; перевезення вантажів; оптимізація маршруту; transportation company; logistics activities; cargo transportation; route optimization