Дослідження впливу температурних коливань на стійкість безстикової колії на ділянці А-Б - Скулінець, Олена Олександрівна; Skulinets, Olena Oleksandrivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У дипломному проєкті досліджено вплив температурних коливань на експлуатаційну стійкість безстикової колії на конкретній ділянці залізничного перегону А–Б. Робота присвячена актуальній проблемі підтримання геометричної стабільності рейкової пліті в умовах зростаючого температурного навантаження, що є особливо важливим з огляду на сучасні кліматичні зміни та розвиток швидкісного руху на залізничному транспорті України. У першому розділі висвітлено конструктивні особливості безстикової колії, принципи її функціонування та фактори температурного впливу на елементи верхньої будови колії. Проаналізовано чинні нормативні вимоги щодо температурного режиму експлуатації та охарактеризовано типові дефекти, які виникають внаслідок значної зміни температури рейкової пліті. У другому розділі виконано практичне дослідження технічного стану конкретної ділянки безстикової колії (А–Б), яка експлуатується в умовах підвищеної температурної нестабільності. Визначено нейтральну температуру закріплення, розраховано температурний інтервал експлуатації та проаналізовано фактори, що можуть призвести до виникнення зсувів рейок. Наведено рекомендації щодо контролю та регулювання напруженого стану плітей, а також використання «маячних» шпал і контрольних створів. У третьому розділі розглянуто питання охорони праці та безпеки руху при виконанні робіт на безстиковій колії в умовах літніх температур. Визначено потенційно небезпечні фактори, зумовлені температурними деформаціями, сформульовано вимоги до організації ремонтних робіт, 4 інструктажу персоналу, використання засобів індивідуального захисту та моніторингу технічного стану колії. У результаті виконання проєкту сформульовано практичні рекомендації для колійної служби щодо підтримання стабільної геометрії безстикової колії, підвищення безпеки руху поїздів і зменшення витрат на аварійно-відновлювальні роботи в умовах кліматичних загроз.

The thesis project investigates the influence of temperature fluctuations on the operational stability of a non-joint track on a specific section of the railway section A–B. The work is devoted to the urgent problem of maintaining the geometric stability of the rail slab under conditions of increasing temperature load, which is especially important in view of modern climate changes and the development of high-speed traffic on the railway transport of Ukraine. The first section highlights the design features of the non-joint track, the principles of its functioning and the factors of temperature influence on the elements of the upper structure of the track. The current regulatory requirements for the temperature regime of operation are analyzed and typical defects that arise as a result of a significant change in the temperature of the rail slab are characterized. The second section performs a practical study of the technical condition of a specific section of the non-joint track (A–B), which is operated in conditions of increased temperature instability. The neutral fastening temperature is determined, the operating temperature interval is calculated and factors that can lead to rail displacements are analyzed. Recommendations are given for monitoring and regulating the tension of the rails, as well as the use of "beacon" sleepers and control points. The third section considers the issue of occupational health and safety when performing work on a non-joint track in summer temperatures. Potentially dangerous factors caused by temperature deformations are identified, requirements for the organization of repair work, personnel training, the use of personal protective equipment and monitoring the technical condition of the track are formulated. As a result of the project, practical recommendations were formulated for the track service to maintain stable geometry of the non-joint track, increase train traffic safety and reduce costs for emergency repair work in conditions of climatic threats.
Study of the Impact of Temperature Fluctuations on the Stability of Continuous Welded Rail on Section A-B
Keywords: 6.273.00.03; безстикова колія; температурні коливання; рейкова пліть; температура укладання рейок; стійкість колії; баласт; охорона праці; безпека руху поїздів; non-joint track; temperature fluctuations; rail rail; rail laying temperature; track stability; ballast; occupational health and safety; train traffic safety