Оцінка впливу мікропластику на довкілля та методи його зменшення - Мартинів, Ілона Миронівна; Martyniv, Ilona Myronivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Мартинів Ілона Миронівна, керівник: Вронська Наталя Юріївна. Оцінка впливу мікропластику на довкілля та методи його зменшення. Бакалаврська кваліфікаційна робота. – Національний університет "Львівська політехніка", 2025 рік. Розширена анотація Проблема мікропластику є одним із найсерйозніших викликів сучасності, що має глобальний характер і впливає на всі рівні біосфери – від молекулярного до екосистемного. Його повсюдне поширення зумовлене численними джерелами, серед яких – зношування шин, синтетичні тканини, сільське господарство, морська діяльність. Частинки мікропластику становлять загрозу для живих організмів, оскільки спричиняють фізичні пошкодження, накопичують токсичні речовини, порушують життєві функції та можуть бути небезпечними для здоров’я людини. Актуальність теми дослідження зумовлена стрімким зростанням забруднення навколишнього середовища мікропластиком, який став глобальною екологічною загрозою для біосфери та здоров’я людини. Мікропластик має унікальні фізико-хімічні властивості, що забезпечують його довготривалу присутність у довкіллі та здатність впливати на живі організми через харчові ланцюги. Проблема посилюється повсюдним розповсюдженням частинок мікропластику з багатьох джерел, включно з побутовими, промисловими й аграрними сферами. Метою роботи є комплексна оцінка масштабів впливу мікропластику на навколишнє середовище та живі організми, а також аналіз сучасних підходів до зменшення його кількості у природі. У дослідженні використано методи аналізу наукової літератури, порівняльного огляду технологій переробки, а також огляд законодавчої бази ЄС та України. У результаті встановлено, що ефективне вирішення проблеми мікропластику потребує комплексного підходу, що включає поєднання технологічних рішень (фізичних, хімічних, біотехнологічних), впровадження законодавчих механізмів, розвиток циркулярної економіки, підвищення екологічної свідомості населення та дотримання стандартів безпеки праці.

Martyniv Ilona, scientific supervisor: Vronska Nataliya. Assessment of the environmental impact of microplastics and methods to reduce it. Bachelor's thesis - Lviv Polytechnic National University, 2025. Extended abstract The problem of microplastics is one of the most serious challenges of our time, which is global in nature and affects all levels of the biosphere, from the molecular to the ecosystem. Its ubiquity is caused by numerous sources, including tire wear, synthetic fabrics, agriculture, and maritime activities. Microplastic particles pose a threat to living organisms because they cause physical damage, accumulate toxic substances, disrupt vital functions, and can be dangerous to human health. The relevance of the research topic is due to the rapid growth of environmental pollution by microplastics, which has become a global environmental threat to the biosphere and human health. Microplastics have unique physical and chemical properties that ensure their long-term presence in the environment and the ability to affect living organisms through food chains. The problem is exacerbated by the ubiquity of microplastic particles from many sources, including domestic, industrial and agricultural sectors. The purpose of the study is to comprehensively assess the extent of microplastics' impact on the environment and living organisms, as well as to analyze current approaches to reducing their amount in nature. The study used the methods of analyzing scientific literature, a comparative review of recycling technologies, and a review of the EU and Ukrainian legislative framework. As a result, it is established that an effective solution to the microplastic problem requires an integrated approach, including a combination of technological solutions (physical, chemical, biotechnological), the introduction of legislative mechanisms, the development of a circular economy, raising environmental awareness of the population and compliance with occupational safety standards.
Assessment of the environmental impact of microplastics and methods to reduce it
Keywords: 6.101.00.00; мікропластик; довкілля; переробка; екологічна безпека; полімерні відходи; microplastics; environment; recycling; environmental safety; polymer waste