Дослідження розчинення лангбейнітового концентрату у водних розчинах нітратної кислоти - Перекупко, Т. В.; Пелиньо, І. Д.; Басіста, О. М. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2008)
Досліджено розчинення лангбейнітового концентрату у водних розчинах нітратної кислоти різної концентрації за різних масових співвідношень між лангбейнітовим концентратом і розчинником. Визначено оптимальні параметри здійснення процесу. Підтверджено, що процес у середовищі нітратної кислоти відбувається у дифузійній області, і визначено константи швидкості. Зроблено висновок щодо інтенсифікації розчинення у середовищі нітратної кислоти порівняно з хлоридною. In this paper the process of dissolution of langbeinite concentrate in the water solutions of nitric acid of different concentration with different mass correlations between langbeinite concentrate and solvent has been investigated. The optimum parameters of realization of process are determined. It is proved, that in the medium of nitric acid the dissolution has character of forced diffusion. The rate constants are determined. A conclusion is done in relation to intensification of process of dissolution in the medium of nitrate acid comparatively with hydrochloric acid.