Інформаційна система соціальної мережі книголюбів "Bibliotopia" - Федик, Віталій Андрійович; Fedyk, Vitalii Andriiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Сучасні інформаційні системи значно змінили взаємодію людини з книгою. Звичайне читання перетворилося на цифровий досвід: користувач може зберігати нотатки, вести облік прочитаного, зберігати улюблені цитати, писати відгуки та отримувати персональні рекомендації. Це не лише зручно, а й сприяє розвитку читацької культури, особливо в умовах інформаційного перевантаження [1]. Більше того, дослідження показують, що використання цифрових трекерів читання позитивно впливає на читання — зокрема через соціальну взаємодію, постановку цілей, відстеження прогресу та візуалізацію результатів. Такі функції здатні підвищувати мотивацію до читання, сприяючи формуванню сталих читацьких звичок. Про це більш детально вказано у дослідження [2]. Однак, попри зростання кількості книжкових сервісів, багато з них не відповідають очікуванням користувачів. До основних недоліків належать застарілі інтерфейси, відсутність адаптації під індивідуальні потреби та обмежена можливість соціальної взаємодії. Як наслідок, користувачі швидко втрачають інтерес і припиняють користуватися такими платформами, тому особливо актуальним є створення нової інформаційної системи, що вирішуватиме вищезгадані проблеми. Об?єкт дослідження. Об’єктом дослідження цієї роботи є інформаційні системи, орієнтовані на підтримку та розвиток читацької активності в цифровому середовищі. Предмет дослідження. Предметом дослідження є методи та засоби проєктування та реалізації програмного забезпечення для інформаційної системи Bibliotopia. Метою цієї роботи є розробка інформаційної системи у вигляді соціальної мережі для книголюбів, яка сприятиме підвищенню якості й мотивації читання. Платформа дозволяє користувачам створювати особисті бібліотеки, обмінюватися думками про книги, вести нотатки, а також взаємодіяти з іншими користувачах у групах. Кінцевим результатом дослідження є програмна реалізація інформаційної системи Bibliotopia — соціальної мережі для книголюбів. Система реалізована у вигляді вебзастосунку: клієнтська частина створена з використанням React, а серверна логіка побудована на базі Spring Boot. Запропонована система добре виконує визначені функції, має хороший інтерфейс і гнучку архітектуру, що відкриває можливості для подальшого розвитку: створення мобільної версії, інтеграція з зовнішніми API, розширення функціоналу.

Modern information systems have significantly transformed the way people interact with books. Traditional reading has evolved into a digital experience: users can take notes, track their reading progress, save favorite quotes, write reviews, and receive personalized recommendations. This approach not only enhances convenience but also contributes to the development of reading culture, especially in conditions of information overload [1]. Moreover, research indicates that the use of digital reading trackers has a positive impact on reading engagement—particularly through social interaction, goal setting, progress tracking, and result visualization. These features can boost motivation and help cultivate consistent reading habits, as demonstrated in [2]. However, despite the growing number of book-related services, many of them fail to meet user expectations. Common issues include outdated interfaces, lack of personalization, and limited social interaction features. As a result, users often lose interest and abandon such platforms. This highlights the relevance of creating a new information system capable of addressing the aforementioned limitations. Study object. Information systems aimed at supporting and enhancing reading activity in the digital environment. Scope of research. Methods and tools for designing and implementing software for the Bibliotopia information system. The goal of research is to develop an information system in the form of a social network for book lovers, which enhances reading quality and motivation. The platform enables users to create personal libraries, exchange opinions about books, take notes, and interact with others through interest-based groups. The final result of the research is the software implementation of Bibliotopia — a social network for book enthusiasts. The system is developed as a web application: the client side is built using React, while the server side is based on Spring Boot. The proposed system performs its intended functions effectively, offers a user-friendly interface, and provides a flexible architecture that allows for future improvements such as a mobile version, integration with external APIs, and feature expansion.
Information system of the social network of book lovers "Bibliotopia"
Keywords: 6.126.00.01; цифрове читання; читацька активність; соціальна мережа; книголюби; трекер читання; цифрова культура читання. Перелік використаних джерел: 1. Ehmke R. How Phones and Multitasking Ruin Concentration [Електронний ресурс] // Child Mind Institute. – Режим доступу: https://childmind.org/article/kids-shouldnt-use-phones-during-homework/ (дата звернення: 06.05.2025). 2. Schiffer M. Reading Quantified: A Qualitative Study Exploring the Impact of Digital Reading Trackers on Reading Intentions and Behaviors [Електронний ресурс]: бакалаврська робота / кер. Karreman J. – Enschede: University of Twente; Faculty of Behavioural; Management and Social Sciences; 2024. – Режим доступу: https://essay.utwente.nl/100702/1/Schiffer_BA_BMS.pdf (дата звернення: 06.05.2025); digital reading; reading activity; social network; book lovers; reading tracker; digital reading culture