Інформаційна технологія формування цифрового навчального контенту - Сявавко, Мар'ян Миколайович; Siavavko, Marian Mykolaiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2022)
Основною гіпотезою дослідження є припущення щодо невідповідності сучасних технологій навчання потребам суспільства. В організації освіти в Україні до тепер переважає середньовічна технологія, де учні сидять за партами, а вчитель перед дошкою. Для неї характерна «ручна» праця вчителя і однаковий графік навчання для всіх. При цьому учень повинен знати все в повному обсязі. Але ж всім відомо, що кожен індивідуум має свої психологічні схильності та академічні навики. Пропонується розв’язувати вказану проблему шляхом впровадження інформаційних технологій в засоби надання освіти, які враховуватимуть особливості кожного учня окремо. В даній дипломній роботі розглядається проблема формування особистісно-орієнтованого навчального контенту. Тому пропонується її розв’язання за допомогою інформаційної системи формування особистісно-орієнтованого освітнього контенту, розробка якої є метою цієї бакалаврської кваліфікаційної роботи. Мета роботи визначає наступні цілі: проаналізувати наявні інформаційні системи, методи та засоби їх створення; проаналізувати стандарти створення систем електронного навчання; провести системний аналіз предметної області; проаналізувати методи та засоби розробки інтелектуальних інформаційних систем та обрати методи та засоби для програмної реалізації системи; спроектувати та програмно реалізувати систему; проаналізувати отримані результати. Об’єкт дослідження: процеси формування навчального контенту. Предмет дослідження: методи і засоби формування особистісно-орієнтованого навчального контенту. Методи дослідження: методи системного аналізу, технології проектування інформаційних систем.

The main hypothesis of the study is an assumption about the inconsistency of modern learning technologies with the needs of society. In the organization of education in Ukraine, medieval technology still prevails, where students sit at desks and the teacher is in front of the blackboard. It is characterized by the "manual" work of the teacher and the same study schedule for everyone. At the same time, the student must know everything in full. But everyone knows that each individual has his own psychological tendencies and academic skills. It is proposed to solve this problem by introducing information technologies into the means of providing education, which will take into account the characteristics of each individual student. This diploma work examines the problem of forming personally-oriented educational content. Therefore, it is proposed to solve it with the help of an information system for the formation of personally-oriented educational content, the development of which is the goal of this bachelor's qualification work. The purpose of the work defines the following goals: to analyze the available information systems, methods and means of their creation; analyze standards for creating electronic learning systems; conduct a systematic analysis of the subject area; analyze methods and means of developing intelligent information systems and choose methods and means for software implementation of the system; design and programmatically implement the system; analyze the obtained results. Object of research: processes of formation of educational content. The subject of research: methods and means of forming personally-oriented educational content. Research methods: methods of system analysis, information systems design technologies.
Information technology for the formation of digital educational content
Keywords: 6.126.00.01; – інформаційна система; інформаційні технології; структурне моделювання; цифровий навчальний контент; information system; information technology; structural modeling; digital primary content