Розв'язання задачі сумісного виявлення і оцінки інтенсивності нестаціонарного потоку викликів - Поповський, В. В.; Горяєва, С. М. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2008)
Розглядається задача сумісного виявлення і оцінки інтенсивності потоку заявок в телекомунікаційній системі. Для оцінки тренду нестаціонарності трафіку запропоновано використовувати згладжувальний рекурсивний алгоритм типу Робінса-Монро. З використанням методів імітаційного моделювання проаналізовано вплив різних параметрів алгоритму на якість виявлення критичного рівня інтенсивності потоку. Показано, що за згладжування виявляються ефекти зменшення рівня флуктуацій оцінюваної компоненти, знижується рівень самої оцінюваної компоненти і з'являється зсув оцінки максимуму нестаціонарності. Це є рекомендації з використання процедури в різних механізмах запобігання перевантаженню типу RED, SPD, ECN тощо. Одержано оптимальне правило виявлення перевищення заданого порога. The problem of joint detection and rating intensity of а stream applications in telecommunication system is examined. For estimation of trenda unstationary traffic the smoothed rekursyvnyy algorithm of the type Robins-Monro is offered use. With the use of simulation techniques, influencing of different parameters in an algorithm on quality of discovery of critical level of intensity stream is analysed. It is shown that at smoothing out the effects of diminishment of level fluctuations of estimated are marked components, the level of most estimated goes down components and displacement of maximum estimation of unstationary appears. Recommendations on the use of procedure in different mechanisms of prevention overload of the type RED, SPD, ECN and other are given. The optimum rule of detection excess the set threshold is received.