Розроблення мобільного застосунку для корекції мовленнєвих порушень у дітей з опорою на казкотерапію - Мирончук, Ірина Миколаївна; Myronchuk, Iryna Mykolaivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Логопедична діяльність з дітьми є складним та тривалим процесом, що охоплює поетапну корекцію мовленнєвих порушень із застосуванням спеціалізованих методик. У сучасних умовах дедалі активніше впроваджуються цифрові технології, які допомагають оптимізувати роботу логопеда, підвищити її результативність і частково автоматизувати окремі етапи. Актуальність цієї теми зумовлена постійним зростанням кількості дітей із мовленнєвими розладами у дошкільному та молодшому шкільному віці, а також обмеженим вибором ефективних та водночас інтерактивних цифрових інструментів для їх корекції. У межах даної роботи було здійснено аналіз ключових методів логопедичної роботи, розглянуто основні проблеми корекційного процесу та обґрунтовано ефективність використання казкотерапії як засобу підвищення мотивації й результативності логопедичних занять. Проведено вивчення предметної області, сформульовано функціональні вимоги до застосунку, описано застосовані технології, спроєктовано архітектуру програмного продукту та реалізовано його основні компоненти. Об’єктом дослідження є логопедичний процес корекції мовленнєвих порушень у дітей, що охоплює педагогічні, психологічні та методичні аспекти взаємодії з дітьми, які мають мовленнєві труднощі. Предмет дослідження є застосування мобільного програмного продукту, інтегрованого з елементами казкотерапії, як інноваційного інструменту для підтримки та покращення ефективності логопедичної роботи з дітьми. Метою даної роботи є розроблення мобільного застосунку, що поєднує логопедичні методики з елементами казкотерапії. Практичне значення одержаних результатів дослідження полягає у створенні зручного та ефективного цифрового інструменту, який дозволяє логопедам, батькам і педагогам здійснювати корекцію мовленнєвих порушень у дітей в інтерактивній формі.

Speech therapy with children is a complex and lengthy process that involves the phased correction of speech disorders using specialized techniques. In modern conditions, digital technologies are increasingly being introduced to help optimize the work of a speech therapist, increase its effectiveness and partially automate certain stages. The relevance of this topic is due to the constant increase in the number of children with speech disorders in preschool and primary school age, as well as the limited choice of effective and interactive digital tools for their correction. This paper analyzes the key methods of speech therapy, considers the main problems of the correctional process, and substantiates the effectiveness of using fairy tale therapy as a means of increasing the motivation and effectiveness of speech therapy classes. The study of the subject area was carried out, functional requirements for the application were formulated, the technologies used were described, the architecture of the software product was designed and its main components were implemented. The object of the study is the speech therapy process of correction of speech disorders in children, which includes pedagogical, psychological and methodological aspects of interaction with children with speech difficulties. The subject of the study is the use of a mobile software product integrated with elements of fairy tale therapy as an innovative tool to support and improve the effectiveness of speech therapy work with children. The purpose of this work is to develop a mobile application that combines speech therapy techniques with elements of fairy tale therapy. The practical significance of the research results is to create a convenient and effective digital tool that allows speech therapists, parents and teachers to correct speech disorders in children in an interactive way.
Development of a mobile application to correct speech disorders in children using fairy tale therapy
Keywords: 6.122.00.00; логопедична робота; корекційний процес; порушення мовлення; мобільний застосунок; казкотерапія; цифровізація; мовленнєвий розвиток; цифрові технології; аудіофіксація; інтерфейс користувача; гейміфікація; мотивація дитини; ефективність. Перелік використаних джерел: 1. Шеремет; М. К.; Тарасун; В. В.; Конопляста; С. Ю.; Кондратенко; В. О.; & Чередніченко; Н. В. (2010). Логопедія: Підручник для студентів вищих навчальних закладів (2-ге вид.; перероб. та доп.). Видавничий Дім «Слово». 2. Latiff; Halimatus & Razali; Rozilawati & Ismail; Fatin. (2019). User Interface Design Guidelines for Children Mobile Learning Applications. International Journal of Recent Technology and Engineering (IJRTE). 8. 3311-3319. https://doi.org/10.35940/ijrte.C5434.098319. 3. Paul; R.; & Norbury; C. (2012). Language disorders from infancy through adolescence: Listening; speaking; reading; writing; and communicating [E-book]. Elsevier Health Sciences; speech therapy; correctional process; speech disorders; mobile application; fairy tale therapy; digitalization; speech development; digital technologies; audio recording; user interface; gamification; child motivation; effectiveness