Термодинамічні характеристики 2-ціано-3-[5-(2-оксі-метил-4-нітрофеніл)-2-фурил]-2-пропенаміду - Собечко, І. Б.; Четвержук, Я. А.; Горак, Ю. І.; Дібрівний, В. М.; Герасимчук, С. І.; Сергеєв, В. В.; Sobechko, I. B.; Chetverzhuk, Y. A.; Horak, Y. I.; Dibrivnyi, V. M.; Gerasimchuk, S. I.; Sergeev, V. V. (Lviv Politechnic Publishing House, 2018)
Методом бомбової калориметрії спалювання експериментально визначено стандартну ентальпію згорання для 2-ціано-3-[5-(2-оксі-метил-4-нітрофеніл)-2-фурил]-2-пропенаміду. На основі отриманих даних розраховано ентальпію утворення речовини в конденсованому стані. Ефузійним методом Кнудсена визначено температурну залежність тиску насиченої пари 2-ціано-3-[5-(2-оксі-метил-4-нітрофеніл)-2-фурил]-2-пропен-аміду, за якою розраховано ентальпію сублімації. Виконано перерахунок ентальпії сублімації на 298 К. Розраховано ентальпію утворення речовини в газоподібному стані за даними експериментальних досліджень.

Using bomb calorimetry method standard combustion enthalpy for 2-cyano-3-[5-(2-oxymethyl-4-nitrophenyl)-2-furyl]-2-propenamide was experimentally determined. From this data formation enthalpy of the substance in the condensed state was calculated. The temperature dependence of vapor pressure for 2-cyano-3-[5-(2-oxy-methyl-4-nitrophenyl)-2-furyl]-2-propenamide was investigated using integral effusional Knudsen method, from which the sublimation enthalpy was calculated. Adjustment of sublimation enthalpy to 298 K was conducted. The formation enthalpy of a substance in a gaseous state was calculated both from experimental data and using the Benson’s additive scheme.
Termodynamic properties of 2-cyano-3-[5-(2-oxy-methyl-4-nitrophenyl)-2-furyl]-2-propenamide
Keywords: 2-ціано-3-[5-(2-оксі-метил-4-нітрофеніл)-2-фурил]-2-пропенамід; енергія згорання; ентальпія згорання; ентальпія утворення; ентальпія сублімації; 2-cyano-3-[5-(2-oxy-methyl-4-nitrophenyl)-2-furyl]-2-propenamide; combustion; formation; sublimation; enthalpy