Інформаційна технологія управління адаптивною системою розумного будинку - Береговська, Христина Василівна (Національний університет «Львівська політехніка», 2025)
Дисертаційне дослідження присвячене розробленню інформаційної технології управління адаптивною системою розумного будинку (РБ), яка здатна діяти проактивно, реалізовуючи випереджувальне керування, що базується на навчанні з використанням статистичних даних про поведінку користувача. Розроблені моделі та методи поєднують теоретико-графові та стохастичні підходи на основі мереж Петрі-Маркова (МПМ), доповнені функціональними компонентами (сенсорами, актуаторами), що забезпечує нову якість управління, реакції на події та персоналізацію в РБ. The dissertation is devoted to the development of information technology for managing an adaptive Smart Home (SH) system capable of proactive operation by implementing anticipatory control based on training using statistical data on user behavior. The developed models and methods combine graph-theoretical and stochastic approaches based on Petri-Markov Networks (PMN), supplemented with functional components (sensors, actuators), which ensures a new quality of control, event response, and personalization in smart home systems.
Information technology for managing an adaptive smart home system
Keywords: інформаційна технологія, адаптивна система, управління системою, адаптивність, розумний будинок, мережі Петрі, моделі Маркова, розумні технології, моделі Петрі-Маркова, ймовірнісне прогнозування, спеціалізований мікроконтролер, автоматизована програмна система моніторингу, навчання моделей, information technology, adaptive system, system management, adaptability, smart home, Petri nets, Markov models, smart technologies, Petri-Markov networks, probabilistic forecasting, specialized microcontroller, automated monitoring system, model learning; 004.94+316.77:004