Дослідження і запозичення іноземного досвіду керівництва інноваційною діяльністю в умовах виходу вітчизняних торгівельних підприємств на ринок Казахстану - Леськів, Ярослав Мирославович; Leskiv, Yaroslav Myroslavovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Питання розвитку інноваційної діяльності відображені в багатьох публікаціях дослідників, важливим питанням є їх впровадження в практику діяльності підприємств. Однак існує високий ступінь невизначеності у впровадженні інновацій, що зумовлено необхідністю виокремлення методів та механізмів впливу на розвиток інноваційної діяльності вітчизняних підприємств. Це пояснюється значною кількістю чинників, що впливають на інноваційний процес. Таким чином, керівництво і обґрунтування ефективних напрямків розвитку інноваційної діяльності фірм у швидкозмінному зовнішньому міжнародному середовищі є складним завданням. Метою даної роботи є запозичення іноземного досвіду та удосконалення керівництва інноваційною діяльністю в умовах виходу вітчизняних торгівельних підприємств на ринок Казахстану. Завдання роботи: - огляд літературних джерел та законодавства щодо керівництва інноваційною діяльністю торгівельних підприємств; - проаналізувати особливості міжнародних відносин України та Казахстану; - дослідити іноземний досвід керівництва інноваційною діяльністю в умовах виходу вітчизняних торгівельних підприємств на ринок Казахстану з метою запозичення; - дослідити тренди у виробничо-господарській діяльності МПП «Каменяр»; - розробити рекомендації щодо удосконалення керівництва інноваційною діяльністю в умовах виходу вітчизняних торгівельних підприємств на ринок Казахстану. Об’єктом дослідження є МПП «Каменяр». В теоретичній частині магістерської роботи здійснено огляд літературних джерел та нормативних документів щодо керівництва інноваційною діяльністю вітчизняних торгівельних підприємств та застосування іноземного досвіду з даного питання. Економічне зростання і розвиток компанії можливе на засадах динамічного зростання інвестицій. Інвестиції трансформуються в інновації та нові конкурентоспроможні види діяльності, завдяки інвестиціям здійснюється технологічна модернізація, забезпечується досягнення відповідного соціального ефекту. Досвід іноземних країн показує, що джерела коштів для інвестицій в інноваційну діяльність розподілені між державними та приватними фінансами. Однак концептуальними засадами регулювання інноваційної діяльності в Західній Європі та США є підтримка внутрішнього інвестування бізнесом. Лише близько 30,0% інновацій інвестується з державних коштів (близько 200 млрд. дол. США на рік). Приблизно 65,0% інновацій фінансуються за рахунок коштів компаній. В аналітичній частині роботи проведено аналізування міжнародних відносин України та Казахстану і їхніх компаній. Казахстан є одним із ключових партнерів України в Центральній Азії. В економічній співпраці між Україною та Казахстаном має місце поступовий перехід від торгівельних операцій до виробничого кооперування та інтегрування капіталу, формування спільних підприємств. Загалом Казахстан зацікавлений не лише в розвитку логістичних зв'язків всередині його території, а й з іншими країнами світу. Казахстан є своєрідним мостом між Сходом та Заходом. Проте він не має виходу до океану, і тому йому необхідна допомога інших країн у морських комунікаціях, що є доволі дешевими та ефективними. В науково-дослідницькій частині роботи досліджено іноземний досвід керівництва інноваційною діяльністю в умовах виходу вітчизняних торгівельних підприємств на ринок Казахстану та виробничо-господарську діяльність МПП «Каменяр», тренди в її розвитку. Застосування казахстанського досвіду у керівництві інноваційною діяльністю підприємств торгівлі може стати цінним прикладом для вітчизняних підприємств роздрібної торгівлі, які прагнуть зміцнити свій інноваційний потенціал. Враховуючи те, що на МПП «Каменяр» відсутня чітка модель управління інноваційним розвитком, яка охоплювала б усі процеси його роботи, підприємству варто застосувати притаманну для азійських країн бізнес-модель інноваційного розвитку, що передбачає формування певного механізму керівництва інноваційною діяльності. В основі формування даного механізму лежить комплексний підхід до керівництва інноваційною діяльністю, якого потребує МПП «Каменяр». Впровадження такого механізму дозволить суттєво підвищити ефективність інноваційної діяльності підприємства та конкурентоспроможність його продукції в умовах виходу на ринок Казахстану, а в результаті збільшити дохід та капіталовіддачу реалізованої продукції.

Issues of innovation development are reflected in many publications by researchers, an important issue is their implementation in the practice of enterprises. However, there is a high degree of uncertainty in the implementation of innovations, which is due to the need to identify methods and mechanisms of influence on the development of innovation activity of domestic enterprises. This is explained by a significant number of factors affecting the innovation process. Thus, the management and justification of effective directions for the development of innovation activity of firms in a rapidly changing external international environment is a difficult task. The purpose of this work is to borrow foreign experience and improve the management of innovation activity in the conditions of entry of domestic trading enterprises into the Kazakhstan market. The objectives of the work: - review of literary sources and legislation on the management of innovation activity of trading enterprises; - analyze the features of international relations between Ukraine and Kazakhstan; - investigate foreign experience in the management of innovation activity in the conditions of entry of domestic trading enterprises into the Kazakhstan market with the aim of borrowing; - to investigate trends in the production and economic activities of Kamenyar SPE; - to develop recommendations for improving the management of innovative activities in the context of the entry of domestic trading enterprises into the Kazakhstan market. The object of the study is Kamenyar SPE. In the theoretical part of the master's thesis, a review of literary sources and regulatory documents on the management of innovative activities of domestic trading enterprises and the application of foreign experience on this issue is carried out. Economic growth and development of the company is possible on the basis of dynamic growth of investments. Investments are transformed into innovations and new competitive types of activities, thanks to investments, technological modernization is carried out, and the achievement of the corresponding social effect is ensured. The experience of foreign countries shows that sources of funds for investments in innovative activities are distributed between public and private finances. However, the conceptual principles of regulating innovative activities in Western Europe and the USA are the support of internal investment by business. Only about 30.0% of innovations are invested with public funds (about 200 billion USD per year). Approximately 65.0% of innovations are financed by companies. The analytical part of the work analyzes the international relations of Ukraine and Kazakhstan and their companies. Kazakhstan is one of the key partners of Ukraine in Central Asia. In economic cooperation between Ukraine and Kazakhstan, there is a gradual transition from trade operations to production cooperation and capital integration, the formation of joint ventures. In general, Kazakhstan is interested not only in the development of logistics ties within its territory, but also with other countries of the world. Kazakhstan is a kind of bridge between the East and the West. However, it has no access to the ocean, and therefore it needs the help of other countries in maritime communications, which are quite cheap and effective. In the scientific and research part of the work, foreign experience in managing innovative activities in the conditions of domestic trading enterprises entering the Kazakhstan market and the production and economic activities of Kamenyar SPE, trends in its development, are studied. The application of Kazakhstan's experience in managing the innovative activities of trade enterprises can become a valuable example for domestic retail enterprises that seek to strengthen their innovative potential. Given that Kamenyar SPE does not have a clear model of innovative development management that would cover all processes of its work, the enterprise should apply the innovative development business model inherent in Asian countries, which involves the formation of a certain mechanism for managing innovative activities. The formation of this mechanism is based on a comprehensive approach to managing innovative activities, which is required by Kamenyar SPE. The implementation of such a mechanism will significantly increase the efficiency of the enterprise's innovative activities and the competitiveness of its products in the conditions of entering the Kazakhstan market, and as a result, increase the income and return on capital of the products sold.
Research and borrowing the foreign experience management of innovative activities in conditions to entry of domestic trading enterprises to the market of Kazakhstan
Keywords: 3.292.00.00; інноваційна діяльність; керівництво інноваційною діяльністю; механізм; ефективність; innovative activities; innovative activities management; mechanism; efficiency