Деякі особливості та правові обмеження використання авторських прав у цифровому середовищі - Римарчук, Римма; Римарчук, Галина; Rymarchuk, Rymma; Rimarchuk, Galyna (Видавництво Львівської політехніки, 2020)
Проаналізовано проблему охорони авторських прав у цифровому середовищі, оскільки захист авторських прав не обмежується захистом друкованих видань. Новітні технології дали нові цифрові засоби для зберігання та передавання інформації, до яких потрібно застосовувати законодавчі акти, щоб сприяти їх захисту. Значна частина наукових видань основана на змісті, який визначають науковці щодо використання авторських прав без оплати. Саме цей зміст “викуповується” системою вищої освіти та стає предметом власності бібліотек та навчальних закладів. Саме тому останні зусилля щодо розроблення альтернативи. Моделі публікацій привертають все більше уваги в наукових групах та навчальних закладах.

This article analyzes the problem of copyright protection in the digital environment, as copyright protection is not limited to the protection of print media. The latest technologies have provided new digital means of storing and transmitting information to which legislative acts should be applied in order to promote their protection. It is worth noting that much of the scholarly publication is based on the content identified by scholars on royalty-free use. It is this content that is “bought in” by the higher education system and becomes the property of libraries and educational institutions. This is why recent efforts to develop alternatives to Publication Models are gaining increasing attention in research groups and educational institutions.
On the particularities and legal restrictions to apply copyright at digital marketplace
Keywords: інтелектуальна власність; авторське право; інформація; цифрове середовище; Всесвітня організація інтелектуальної власності; Міжнародна федерація бібліотечних асоціацій та установ; intellectual property; copyright; information; digital environment; World Intellectual Property Organization; International Federation of Library Associations and Institutions; 342.92; 342.7