Соціально-психологічні особливості становлення гендерної ідентичності старших підлітків - Дворська, Анна Олександрівна; Dvorska, Anna Oleksandrivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Актуальність теми зумовлена необхідністю створення умов для розвитку старших підлітків у школі, коли їхня ідентичність формується на тлі змін соціальних орієнтирів і пошуку нових духовних основ у період суспільних трансформацій. Передбачено, що умови первинної соціалізації впливають на статево-рольову поведінку: хлопці з неповних родин частіше виявляють фемінні якості, а дівчата — інтравертованість та емоційну стабільність. Перевірка припущення здійснювалася за допомогою психодіагностичних методик, таких як тест-опитувальник С. Бем, адаптований особистісний диференціал НДІ ім. В.М. Бехтєрєва та методика вивчення індивідуально-типологічних особливостей підлітків Л.М. Собчик. У дослідженні взяли участь 83 особи віком 16-17 років, які були поділені на чотири групи за двома підставами – стать та тип родини, в якій виховуються. Аналіз отриманих результатів у цілому підтвердив висунуте нами припущення. Виявлено незначний вплив фактору складу родини на формування гендерної ідентичності у дівчат старшого підліткового віку і певний вплив родини на формування гендерної ідентичності хлопців: хлопці з неповних родин відрізнялися проявом фемінних якостей; дівчата з неповних сімей відрізнялися більшою інтравертованістю, емоційною урівноваженістю. Дисперсійний аналіз показав, що на формування гендерної ідентичності більшою мірою здійснює вплив фактор "статі". Тобто, склад родини вносить лише певні корективи, в основному біологічна стать і гендерні норми обумовлюють розвиток психологічної статі.

The relevance of the topic is driven by the need to create conditions for the development of older adolescents in schools, as their identity forms amid changing social guidelines and the search for new spiritual foundations during societal transformations. It is hypothesized that primary socialization conditions influence gender-role behavior: boys from single-parent families are more likely to exhibit feminine traits, while girls tend to show greater introversion and emotional stability. The hypothesis was tested using psychodiagnostic methods such as the Bem Sex-Role Inventory, the Personality Differential Method (adapted version by the V.M. Bekhterev Research Institute), and the Method for Studying Individual-Typological Characteristics of Adolescents by L.M. Sobchik. 83 people aged 16-17 took part in the study, who were divided into four groups on two grounds - gender and type of family in which they are raised. The analysis of the obtained results as a whole confirmed the hypothesis put forward by us. An insignificant influence of the factor of family composition on the formation of gender identity in older teenage girls and a certain influence of the family on the formation of gender identity of boys was revealed: boys from single-parent families were distinguished by the manifestation of feminine qualities; girls from single-parent families were more introverted and emotionally balanced. Dispersion analysis showed that the formation of gender identity is largely influenced by the "gender" factor. That is, the composition of the family makes only certain adjustments, mainly biological sex and gender norms condition the development of psychological gender.
Socio-psychological peculiarities of the formation of gender identity of older teenagers
Keywords: 8.053.00.01; гендер; гендерний стереотип; ідентичність; вираженність; підлітковий вік; маскулінність; фемінність; стать; склад родини - повна родина/неповна родина; gender; gender stereotype; identity; expression; adolescence; masculinity; femininity; gender; family composition – full family/single-parent family