Методи AR для візуалізацій товарів в інтернет-магазині - Демчук, Данило Віталійович; Demchuk, Danylo Vitaliiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2025)
Ця магістерська робота присвячена розробці веб-орієнтованої системи доповненої реальності, яка дозволяє візуалізувати товари для інтернет-магазинів. Сучасна електронна комерція зазнає стрімких змін: з'являються нові формати продажу, асортимент товарів стає все більшим, а очікування користувачів зростають. Однак традиційні форми презентації товарів, такі як фотографії, відео або текстові описи, часто не надають потенційним покупцям достатньої інформації. Це призводить до сумнівів щодо покупки, невпевненості в тому, чи відповідає продукт очікуванням, і, як наслідок, до частих повернень, що негативно позначається як на бізнесі, так і на клієнтському досвіді. Впровадження технологій доповненої реальності (AR) радикально змінює уявлення про онлайн-покупки: користувачі можуть буквально «приміряти» товари у власному просторі перед покупкою. Такий підхід значно підвищує довіру до магазину, сприяє більш обґрунтованим рішенням про покупку, мінімізує ризик помилок і значно зменшує кількість повернень. Це не тільки покращує задоволеність клієнтів, але й підвищує ефективність бізнесу та відкриває нові можливості для розвитку електронної комерції. В рамках дослідження я проаналізував сучасні методи та програмні засоби для впровадження браузерної доповненої реальності (WebAR). Я визначив основні функціональні та нефункціональні вимоги до системи, створив архітектурну модель та розробив діаграми UML та ER, що відображають логіку та структуру взаємодії компонентів. Для реалізації було обрано сучасний технологічний стек: фронтенд було побудовано на Vue 3 та TypeScript з використанням Vite для швидкої компіляції проекту; для роботи з доповненою реальністю використовувалися WebXR-API та бібліотека @google/model-viewer, яка забезпечує кросплатформну підтримку 3D-моделей; для зберігання та синхронізації даних використовується хмарна база даних Firebase Firestore, яка забезпечує високу масштабованість та стабільність без необхідності обслуговування власного серверного обладнання.

The rapid development of digital technologies has fundamentally transformed the interaction between users and online platforms. One of the most significant trends of recent years is the use of Augmented Reality (AR), which allows digital content to be visually integrated into the real world. The application of AR technologies in e- commerce provides new opportunities for online stores, enabling customers to view products in a real environment before purchasing them. This enhances user trust, reduces product returns, and increases conversion rates. The present master’s thesis is devoted to the development of web-oriented methods and tools for AR-based product visualization in online stores. The proposed system enables users to interact with three-dimensional (3D) product models directly in the browser, without the need to install mobile applications. The implementation is based on modern web technologies, including Vue 3, TypeScript, Vite, and WebXR, combined with the @google/model-viewer library and the Firebase Firestore cloud database. The paper provides a comprehensive analysis of existing AR systems and technologies, defines functional and non-functional requirements for the developed solution, and proposes an architectural model using UML and ER diagrams. The implemented prototype allows users to visualize and manipulate 3D product models (scaling, rotation, and movement) and switch between Scene Viewer, Quick Look, and WebXR depending on the user’s device (Android, iOS, or Desktop). The system was tested on different platforms to ensure cross-device compatibility and optimal performance. The use of Firebase enables real-time data synchronization and cloud scalability without the need for a backend server. Economic analysis confirms the feasibility of integrating AR technologies into online retail, showing potential improvements in customer engagement and sales conversion.
AR methods for product visualizations in online stores
Keywords: 8.122.00.10