Дослідження проблем безпеки на підприємствах легкої промисловості - Когут, Віталій Юрійович; Kohut, Vitalii Yuriiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Віталій КОГУТ, Марія ТОКАРЄВА (керівник). Дослідження проблем безпеки на підприємствах легкої промисловості. Бакалаврська кваліфікаційна робота. – Національний університет «Львівська політехніка», Львів, 2025. Бакалаврська кваліфікаційна робота за спеціальністю 263 «Цивільна безпека» складається з вступу, чотирьох розділів, висновків, списку використаних джерел, який містить 20 найменувань. Загальний обсяг кваліфікаційної роботи 77 сторінок, у тому числі 21 таблиця, 8 рисунків, список використаних джерел на 2 сторінках. Легка промисловість є важливою галуззю національного господарства, яка забезпечує населення товарами повсякденного вжитку, сприяє розвитку малого та середнього бізнесу, а також створює значну кількість робочих місць, особливо для жінок. Однак попри свою соціальну значущість, підприємства легкої промисловості часто характеризуються недостатнім рівнем безпеки праці. Основними причинами є застаріле обладнання, низький рівень автоматизації, недостатній контроль за дотриманням правил охорони праці, а також обмежене фінансування заходів із підвищення безпеки. Працівники галузі часто стикаються з такими небезпечними та шкідливими факторами, як пил, шум, шкідливі хімічні речовини, повторювані фізичні навантаження та нераціональні умови праці. Питання охорони праці набуває особливого значення в умовах євроінтеграційних процесів, які передбачають гармонізацію систем безпеки з європейськими стандартами. З огляду на це, дослідження сучасного стану безпеки праці на підприємствах легкої промисловості є актуальними. Метою роботи є виявлення проблемних аспектів організації безпеки праці на підприємствах легкої промисловості, аналіз основних чинників ризику та розробка практичних рекомендацій щодо удосконалення системи охорони праці відповідно до вимог сталого розвитку та міжнародних стандартів. Об'єктом дослідження - процеси забезпечення безпеки праці на підприємствах легкої промисловості. Предмет дослідження - стан та ефективність впровадження заходів з охорони праці та промислової безпеки на підприємствах легкої промисловості. Методи дослідження – аналіз нормативно-правових джерел; статистичний аналіз; метод порівняння; опитування та анкетування; спостереження; порівняльний аналіз; системний підхід; метод експертних оцінок. У дослідженні розглянуто основні проблеми безпеки праці на підприємствах легкої промисловості України. Проаналізовано чинники, що впливають на виробничу безпеку, включаючи технічний стан обладнання, організацію робочого простору, дотримання норм охорони праці та професійне навчання працівників. Запропоновано шляхи удосконалення системи безпеки з урахуванням сучасних вимог до охорони праці. БЕЗПЕКА ПРАЦІ, ЛЕГКА ПРОМИСЛОВІСТЬ, ПРОФЕСІЙНІ РИЗИКИ, ВИРОБНИЧІ НЕБЕЗПЕКИ, ЗАСОБИ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ, ОРГАНІЗАЦІЙНО-ТЕХНІЧНІ ЗАХОДИ, МОНІТОРИНГ УМОВ ПРАЦІ

Vitaliy KOHUT, Maria TOKAREVA (supervisor). Study into safety problems at light industry enterprises. Bachelor's qualification work. – Lviv Polytechnic National University, Lviv, 2025. Bachelor's qualification work in specialty 263 "Civil Security" consists of an introduction, four chapters, conclusions, a list of used sources, which contains 20 items. The total volume of the qualification work is 76 pages, including 21 tables, 8 figures, a list of used sources on 2 pages. Light industry is an important branch of the national economy, which provides the population with everyday goods, promotes the development of small and medium-sized businesses, and also creates a significant number of jobs, especially for women. However, despite their social significance, light industry enterprises are often characterized by an insufficient level of occupational safety. The main reasons are outdated equipment, low level of automation, insufficient control over compliance with labor protection rules, as well as limited funding for safety improvement measures. Industry workers often encounter such dangerous and harmful factors as dust, noise, harmful chemicals, repetitive physical exertion and irrational working conditions. The issue of labor protection is of particular importance in the context of European integration processes, which involve harmonization of safety systems with European standards. In view of this, research on the current state of labor safety at light industry enterprises is relevant. The purpose of the work is to identify problematic aspects of organizing labor safety at light industry enterprises, analyze the main risk factors and develop practical recommendations for improving the labor protection system in accordance with the requirements of sustainable development and international standards. The object of the study is the processes of ensuring labor safety at light industry enterprises. The subject of the study is the state and effectiveness of the implementation of labor protection and industrial safety measures at light industry enterprises. Research methods - analysis of regulatory and legal sources; statistical analysis; comparison method; survey and questionnaire; observation; comparative analysis; system approach; expert assessment method. The study examines the main problems of occupational safety at light industry enterprises in Ukraine. Factors affecting industrial safety are analyzed, including the technical condition of equipment, organization of the working space, compliance with labor protection standards and professional training of employees. Ways of improving the safety system are proposed, taking into account modern requirements for labor protection. OCCUPATIONAL SAFETY, LIGHT INDUSTRY, OCCUPATIONAL RISKS, INDUSTRIAL HAZARDS, PERSONAL PROTECTIVE EQUIPMENT, ORGANIZATIONAL AND TECHNICAL MEASURES, MONITORING OF WORKING CONDITIONS
Study into safety problems at light industry enterprises
Keywords: 6.263.00.00