Синтез і властивості плівок цинк сульфіду (ZnS), отриманих з використанням комплексоутворювача натрій гідроксиду - Шаповал, П. Й.; Созанський, М. А.; Ятчишин, Й. Й. (Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2015)
Методом хімічного осадження з ванн (ХОВ) синтезовано тонкі плівки ZnS на скляних підкладках. Як комплексоутворювач використано натрій гідроксид. Досліджено структуру, морфологію поверхні, оптичні, електричні властивості отриманих плівок. За допомогою методу інверсійної ольтамперометрії встановлено вплив концентрації натрій гідроксиду на масу цинку в плівках ZnS. Отримані результати мають добру сходимість з результатами профілометричних вимірювань. Показано характер упаковки і зміну розмірів зерен на поверхні плівок ZnS при різних кількостях комплексоутворювача. ZdS thin films on glass substrates were obtained by chemical bath deposition (CBD) method. Sodium hydroxide has been taken as a complexing agent. The crystal structure, surface morphology, optical, electrical properties of obtained ZnS films were studied. The effect of sodium hydroxide concentration on the mass of zinc in ZnS films was studied by the stripping voltamperometry. The obtained results are well converged with results of profilometric measurements. The character of packaging and changing the size of grains on the surface of ZnS films at various quantities of complexing agent was shown.
Keywords: цинк сульфід; плівка; хімічне осадження; морфологія поверхні; zinc sulfide; film; chemical deposition; surface morphology