Літературний туризм як перспективний напрям розвитку в сучасних умовах - Литовченко, Ольга Ігорівна; Lytovchenko, Olha Ihorivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Представлена бакалаврська кваліфікаційна робота присвячена комплексному аналізу та обґрунтуванню перспектив розвитку літературного туризму в Україні в контексті сучасних викликів та можливостей. Сучасний етап розвитку суспільства характеризується збільшенням мобільності населення. І це стосується не тільки міграції, але й туризму. Дедалі більше людей надають перевагу активному відпочинку в мандрівках, що супроводжуються яскравими емоціями, здобуттям нових знань, знайомством з історією та культурою власного народу та інших націй. Виникла більша потреба у поширенні знань у різних галузях, підвищенні рівня інтелекту. Особливе значення в цьому аспекті належить літературному туризму, котрий може розвиватися майже в кожному місті та регіоні. Цей різновид туризму пов’язаний з місцями і подіями, що зображені в літературних творах, а також з життям авторів цих творів. Підґрунтям формування цього різновиду туризму є відвідини місцевостей, пов’язаних з літературною творчістю. Тому на рівні окремих регіонів нагальним завданням є оцінка проблем та перспектив розвитку літературного туризму, пошук шляхів туристичної привабливості локацій з метою залучення все більшої кількості туристів. Мета даної бакалаврської кваліфікаційної роботи полягає в дослідженні літературного туризму як перспективного напряму розвитку в сучасних умовах, його специфіки та особливостей розвитку літературного туризму в Україні. Бакалаврська кваліфікаційна робота складається з трьох розділів: У Розділі 1 «ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ РОЗВИТКУ ЛІТЕРАТУРНОГО ТУРИЗМУ» розкрито сутність, зміст та значення літературного туризму. Розглянуто міжнародний досвід розвитку літературного туризму та охарактеризовано сучасний стан розвитку літературного туризму в Україні. Розділ 2 «ДОСЛІДЖЕННЯ РОЗВИТКУ ЛІТЕРАТУРНОГО ТУРИЗМУ В УКРАЇНІ В СУЧАСНИХ УМОВАХ» присвячений загальній характеристиці розвитку туризму в Україні, дослідженню сучасного стану розвитку літературного туризму в Україні, а також аналізу пропозицій турів літературного спрямування на туристичному ринку України. У Розділі 3 «ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ТУРИСТИЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ЛІТЕРАТУРНОГО ТУРИЗМУ УКРАЇНИ В СУЧАСНИХ УМОВАХ» подано пропозиції щодо покращення розвитку літературного туризму в Україні, враховуючи виявлені недоліки та перспективи та запропоновано до практичного застосування і реалізації новий літературний тур «Літературна Тернопільщина», який дасть можливість побачити Україну глибше, ніж зазвичай і показати шлях, на якому турист перетворюється на читача, а читач - на дослідника. Результати дослідження. Запропонований до реалізації та впровадження створений тур ««Літературна Тернопільщина»» дасть можливість інтеграції культурної спадщини у сучасний туристичний продукт та продемонструвати унікальний підхід до популяризації національної літературної традиції, що враховуватиме інтереси різних цільових груп, що в свою чергу, сприятиме створенню додаткових можливостей для розвитку місцевих громад.

The presented bachelor's thesis is dedicated to a comprehensive analysis and justification of the prospects for the development of literary tourism in Ukraine in the context of modern challenges and opportunities. The modern stage of societal development is characterized by increased population mobility. This applies not only to migration but also to tourism. An increasing number of people prefer active leisure through travel, accompanied by vivid emotions, the acquisition of new knowledge, and the exploration of the history and culture of their own nation as well as other peoples. There has emerged a greater need for the dissemination of knowledge across various fields and for raising the overall level of intellectual development. Special significance in this context is attributed to literary tourism, which can be developed in almost every city and region. This type of tourism is associated with places and events depicted in literary works, as well as with the lives of the authors of those works. The foundation for the development of this form of tourism lies in visiting locations connected to literary creativity. Therefore, at the regional level, an urgent task is to assess the challenges and prospects for the development of literary tourism and to find ways to enhance the tourist appeal of such locations in order to attract an increasing number of visitors. The aim of this bachelor's qualification thesis is to explore literary tourism as a promising direction of development under modern conditions, its specific features, and the particularities of its development in Ukraine. This thesis consists of three of three main sections: Section 1: THEORETICAL FOUNDATIONS OF THE DEVELOPMENT OF LITERARY TOURISM reveals the essence, content, and significance of literary tourism. It examines international experience in the development of literary tourism and describes the current state of literary tourism in Ukraine. Section 2: RESEARCH ON THE DEVELOPMENT OF LITERARY TOURISM IN UKRAINE UNDER MODERN CONDITIONS is devoted to a general overview of tourism development in Ukraine, an analysis of the current state of literary tourism in the country, as well as an examination of literary-themed tour offerings on the Ukrainian tourism market. In Section 3, WAYS TO ENHANCE THE TOURIST POTENTIAL OF LITERARY TOURISM IN UKRAINE UNDER MODERN CONDITIONS proposals are presented for improving the development of literary tourism in Ukraine, taking into account the identified shortcomings and prospects. A new literary tour, "Literary Ternopil Region," is proposed for practical application and implementation. This tour will provide an opportunity to see Ukraine more deeply than usual and to demonstrate the path where a tourist transforms into a reader, and a reader into a researcher. Results of the study. The proposed and developed tour «Literary Ternopil Region» intended for implementation, will enable the integration of cultural heritage into a contemporary tourism product and demonstrate a unique approach to promoting the national literary tradition. This approach will consider the interests of various target groups, which, in turn, will contribute to creating additional opportunities for the development of local communities.
Literary Tourism as a Promising Development Direction under Contemporary Conditions
Keywords: 6.242.00.00; туризм; літературний туризм; літературний туризм в Україні; пропозиції; тур; tourism; literary tourism; literary tourism in Ukraine; proposals; tour