Technological features of the formation of film products from modified hydrogels by the centrifugal method. - Гриценко, О. М.; Гайдос, І.; Гриценко, Т. О.; Яковенко, М. М.; Grytsenko, O. M.; Gajdoš, I.; Grytsenko, T. O.; Yakovenko, M. M. (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Перероблення полімерів та композиційних матеріалів на їх основі методом відцентрового формування актуальне для виготовлення виробів у вигляді тіл обертання, які використовують у різних галузях народного господарства. В роботі проаналізовано відцентрове формування та подано результати дослідження нової сфери його використання як методу для виготовлення гідрогелевих плівок із матеріалів на основі кополімерів 2-гідроксіетилметакрилату з полівінілпіролідоном, зокрема наповнених, які можна застосовувати у медицині, електротехніці та приладобудуванні.

Processing of polymers and composites based on them by centrifugal molding is important for production the bodies of revolution, which are used in various industries. This article analyzes the centrifugal molding and presents the results of research about new areas of such materials applications. For instance as method for the hydrogel films production of materials based on copolymers of 2-hydroxyethyl methacrylate (HEMA) with polyvinylpyrrolidone (PVP), including filled hydrogels, which can be applicable in medicine, electrical and tool engineering.
Технологічні особливості формування плівкових виробів з модифікованих гідрогелів відцентровим методом
Keywords: відцентрове формування; композиційні гідрогелі; кополімери; полівінілпіролідон; 2-гідроксіетилметакрилат; centrifugal molding; composite hydrogels; copolymers; polyvinylpyrrolidone; 2-hydroxyethylmethacrylate