Правова природа самозахисту в цивільному праві - Матвієнко, Ярина; Чорнописька, Вікторія; Matviienko, Yaryna; Chornopyska, Victoria (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
У статті досліджуються актуальні питання правової природи самозахисту цивільних прав: наукові підходи до визначення поняття самозахисту, способи як елементи самозахисту, а також його форми. Розглядаються наукові дискусії з цього приводу, за результатами досліджень яких робляться висновки. З’ясовано, що самозахист – це дії, які здійснюються фактичним або юридичним суб’єктом з метою запобігання або припинення порушення їх суб’єктивного права чи законного інтересу у відносинах цивільного права. Такі дії повинні мати визначені межі реалізації та не повинні перевищувати необхідного обсягу. Суб’єкти мають право на самозахист, яке забезпечує їм можливість здійснювати такі дії. При цьому, якщо вчинення дій в рамках самозахисту порушує межі, то суб'єкт, який їх вчинив, може бути притягнутий до відповідальності. У статті акцентується на тому, що право на самозахист відіграє важливу роль у забезпеченні справедливості і рівноваги в цивільних правовідносинах. Воно допомагає забезпечити захист інтересів особи та зберегти правову довіру в системі правосуддя. Однак, важливо пам'ятати, що самозахист повинен бути використаний обережно і розсудливо, з урахуванням норм права і з метою забезпечення гармонійного врегулювання спору чи конфлікту.

The article examines topical issues of the legal nature of self-defense of civil rights: scientific approaches to defining the concept of self-defense, methods as elements of self-defense, as well as its forms. Scientific discussions on this issue are considered, and conclusions are drawn based on the results of research. It has been found that self-defense is the actions taken by an actual or legal entity in order to prevent or stop the violation of their subjective right or legitimate interest in civil law relations. Such actions should have defined limits of implementation and should not exceed the necessary volume. Subjects have the right to self-defense, which enables them to carry out such actions. At the same time, if taking actions in the framework of self-defense violates the limits, then the subject who committed them can be brought to justice. The article emphasizes that the right to self-defense plays an important role in ensuring justice and balance in civil legal relations. It helps to ensure the protection of the interests of the person and preserve legal trust in the justice system. However, it is important to remember that self-defense must be used carefully and judiciously, taking into account the rules of law and with the aim of ensuring a harmonious settlement of a dispute or conflict.
Legal nature of self-defense in civil law
Keywords: самозахист; цивільне право; інститут самозахисту; гарантії прав та свобод людини; охорона прав та інтересів; порушення прав; цивільно-правовий захист; self-defense; civil law; institute of self-defense; guarantees of human rights and freedoms; protection of rights and interests; violation of rights; civil protection; 347.1