Міжнародні стандарти забезпечення свободи вираження поглядів в умовах утвердження концепції позитивних обов’язків держави - Сухорольський, Петро Михайлович (Інститут міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка, 2015)
Розглянуто питання визначення позитивних обов’язків держави щодо забезпечення права людини на свободу вираження поглядів. На основі аналізу положень міжнародних договорів, рішень міжнародних організацій та практики міжнародних судових органів зроблено висновок про існування у сучасної держави низки таких позитивних обов’язків, які стосуються як охорони та захисту свободи вираження у горизонтальних відносинах, так і вжиття позитивних заходів з метою якнайповнішої її реалізації. The paper deals with the problem of defining positive obligations of states imposed by the human right to freedom of expression. On the basis of the provisions of international treaties, decisions of international organizations, and judicial practice it is concluded that states have a number of positive obligations concerning both protection of freedom of expression in a horizontal relationship and taking positive actions for its fulfilment.
Keywords: права людини; позитивні і негативні права; позитивні обов’язки держави; горизонтальна дія міжнародних договорів з прав людини; negative and positive rights; positive obligations of states; свобода выражения мнений; права человека; свобода вираження поглядів; право на доступ до інформації; позитивные и негативные права; позитивные обязаности государства; права на доступ к информации; горизонтальное действие международных договоров в области прав человека