Інформаційна система автоматизації роботи автотранспортного підприємства - Гнатишин, Назар Андрійович; Hnatyshyn, Nazar Andriiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2022)
Індустрія перевезень продовжує розвиватися та рости, створення нових компаній є неминучим, а існуючим компаніям потрібні інновації для задоволення потреб своїх клієнтів. Інформаційна система може надати значні переваги таким компаніям, допомагаючи їм підвищити ефективність, автоматизувати роботу, якісно обробляти дані та приймати рішення на основі них. Основним завданням дослідження є створення інформаційної системи, з використанням Ruby on Rails, яка дозволить автоматизувати процеси, які відбуваються на автотранспортних підприємствах. Під час дослідження були розглянуті основні методи, системи аналоги та технології розв’язання даної проблеми. На основі цих даних було прийнято рішення розробляти веб-додаток використовуючи фреймворк Ruby on Rails. У результаті було розроблено інформаційну систему автоматизації роботи автотранспортного підприємства, у вигляді веб-додатку, яка здійснює запис, редагування, видалення, видачу інформації про водіїв, вантажні автомобілі, транспортування. Дозволяє дізнатись пробіг вантажного автомобіля для контролю технічного огляду, дозволяє нараховувати заробітну плату водіям в залежності від їх маршрутів. Розробка програмного продукту почалась з створення бази даних, яка має відповідні характеристики для розробки інформаційної системи. Веб-додаток був розроблений по архітектурному патерну MVC, в Model представлено частку програму, яка відповідає за взаємодію із БД, в View створено користувацький інтерфейс, в Controller оброблені запити користувача. Функціонал був покритий тестами за допомогою фреймворку RSpec. Веб-додаток був успішно протестований методом UAT, документація до нього була написана.

The transportation industry continues to evolve and grow, new companies are inevitable, and existing companies need to innovate to meet the needs of their customers. An information system can provide significant benefits to such companies, helping them to increase efficiency, automate work, process data efficiently and make decisions based on it. The main task of the research is to create an information system, using Ruby on Rails, which will allow automating the processes that take place at motor vehicle enterprises. During the research, the main methods, analog systems and technologies for solving this problem were considered. Based on these data, a decision was made to develop a web application using the Ruby on Rails framework. As a result, an information system for automating the work of a motor vehicle enterprise was developed in the form of a web application that records, edits, deletes, issues information about drivers, trucks, and transportation. Allows you to find out the mileage of a truck to control technical inspection, allows you to calculate wages for drivers depending on their routes. The development of the software product began with the creation of a database that has the appropriate characteristics for the development of an information system. The web application was developed according to the MVC architectural pattern, the part of the program responsible for interacting with the database is presented in the Model, the user interface is created in the View, and user requests are processed in the Controller. The functionality was covered by tests using the RSpec framework. The web application has been successfully UAT-tested and documentation has been written.
Information system for automating the work of the truck company
Keywords: 6.126.00.01; набір розробників програмного забезпечення; програмний інтерфейс; портал розробника; мікросервіси; плагіни; коментарі; веб-сайти. Застосування інформаційної системи дозволило значно збільшити продуктивність та ефективність роботи; спростити багато рутинних операцій; що раніше вимагали багато часу та зусиль. Крім того; система надала можливість виконувати аналіз даних та генерувати звіти; що допомагає приймати обґрунтовані рішення з питань управління та планування діяльності підприємства. В подальшому розробниками системи можуть бути розглянуті додаткові функціональні можливості; такі як інтеграція з системами глобального позиціонування (GPS) для відстеження руху автомобілів; впровадження системи онлайн-бронювання; яка дозволить клієнтам замовляти транспортні послуги через Інтернет; а також розширення функціоналу системи для відстеження стану запасних частин автомобілів та планування технічного обслуговування. Такі розширення можуть ще більше покращити процеси та підвищити ефективність автотранспортного підприємства; дозволяючи їм займати конкурентну позицію на ринку та задовольняти потреби своїх клієнтів більш ефективно. Ключові слова: інформаційна система; автоматизація; автотранспортне підприємство; Ruby on Rails; веб-додаток; база даних; архітектурний патерн MVC; тестування UAT. Перелік використаних джерел: 1. Semmy Purewal (2014). Learning Web App Development 2. The Pragmatic Ruby Programmer's Guide [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://ruby-doc.com/docs/ProgrammingRuby/; software development kit; API; developer portal; microservices; plugins; comments; websites. The use of the information system made it possible to significantly increase productivity and work efficiency; to simplify many routine operations that previously required a lot of time and effort. In addition; the system provided an opportunity to perform data analysis and generate reports; which helps to make informed decisions on issues of management and planning of the enterprise's activities. In the future; the developers of the system may consider additional functionality; such as integration with global positioning systems (GPS) to track the movement of cars; the introduction of an online booking system that will allow customers to order transport services via the Internet; as well as expanding the functionality of the system to track the status of spare parts car parts and maintenance planning. Such extensions can further improve the processes and increase the efficiency of the trucking company; allowing them to take a competitive position in the market and meet the needs of their customers more effectively. Keywords: information system; automation; truck company; Ruby on Rails; web application; database; MVC architectural pattern; UAT testing