Технологія виробництва кислототривких і термокислототривких керамічних плиток продуктивністю 18 тис. т за рік - Антонюк, Катерина Андріївна; Antoniuk, Kateryna Andriivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Бакалаврська кваліфікаційна робота присвячена розробленню технології виробництва кислотривких та термокислототривких керамічних плиток методом напівсухого пресування продуктивністю 18 тис. т за рік. Робота має комплексний характер і охоплює технологічні, економічні та організаційні аспекти, необхідні для створення ефективного та стабільного виробничого процесу. В умовах підвищених вимог до хімічної стійкості та термостійкості облицювальних матеріалів особливої актуальності набуває вдосконалення технологій виробництва кислотривких та термокислотривких керамічних плиток. Одним із перспективних напрямів є використання методу напівсухого пресування, який забезпечує високу продуктивність та точність геометричних розмірів. У роботі запропоновано оптимальний склад маси з використанням сировини вітчизняного походження: глини Іванцівського родовища, каоліну Берегівського родовища та пегматиту Старогутівського родовища . Проаналізовано хімічний склад сировинних компонентів та здійснено розрахунок складу маси ,який забезпечує високу хімічну стійкість , необхідну для експлуатації в умовах високих температур та агресивних середовищ. Розроблена технологічна схема включає всі основні етапи: підготовку сировини, сушіння, змішування, формування маси, пресування, випалювання готових виробів та контроль якості на кожному етапі. Для забезпечення стабільної якості запропоновано карту контролю технологічного процесу, що регламентує параметри, методи та періодичність контролю Результати кваліфікаційної роботи свідчать про те, що запропонована технологія є перспективною для впровадження у промислових умовах. Вона забезпечує оптимальне поєднання якості продукції, технологічної гнучкості та економічної ефективності, що відповідає сучасним вимогам до кислотостійких та термокислотостійких керамічних виробів для металургійної, хімічної, цементної та інших галузей промисловості

The work has a comprehensive character and covers technological, economic, and organizational aspects necessary for the creation of an efficient and stable production process. Given the increasing requirements for the chemical and thermal resistance of cladding materials, improving the technology for manufacturing acid-resistant and thermoacid-resistant ceramic tiles is of particular relevance. One of the promising approaches is the use of the semi-dry pressing method, which ensures high productivity and precise geometric dimensions. The thesis proposes an optimal body composition using domestically sourced raw materials: clay from the Ivantsivske deposit, kaolin from the Berehivske deposit, and pegmatite from the Starohutivske deposit. The chemical composition of the raw components has been analyzed, and a formulation has been calculated that ensures high chemical resistance, necessary for operation under high temperatures and aggressive environments. The developed technological scheme includes all main stages: raw material preparation, drying, mixing, body formation, pressing, firing of finished products, and quality control at each stage. To ensure consistent quality, a technological control chart is proposed, which defines parameters, methods, and control frequency. The results of the qualification thesis confirm that the proposed technology is promising for industrial implementation. It offers an optimal combination of product quality, technological flexibility, and economic efficiency, in line with modern requirements for acid- and thermoacid-resistant ceramic products used in the metallurgical, chemical, cement, and other industries.
The technology for the production of acid-resistant and thermo-acid-resistant ceramic tiles with the capacity of 18 thousand tons per year
Keywords: 6.161.00.00; напівсухе пресування; каолін; глина; алюмінію оксид; технологічна схема; сировина; контроль якості; карта контролю; охорона праці; техніко-економічне обґрунтування