Нові аспекти процесу випаровування води при дослідженнях деформацій усадки цементно-піщаних розчинів і бетонів - Лівша, Р. Я. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2004)
Описуються особливості випаровування води під час вивчення деформацій усадки із призматичних зразків з поперечним перетином від 0,0016 до 0,04 м2 і довжиною 0,16 і 0,515 м. Прийняті гіпотези, що вода випаровується із таких зразків лише з поверхневого шару, товщина якого залежить від кількості цементу. Друга гіпотеза – про поділ загальної усадки на дві складові: вологісну і контракційну. Наводиться підтвердження прийнятих гіпотез.