Застосування фундаментів типу "опускний колодязь" під час будівництва на ділянках ущільненої забудови - Ліхонос, А. М.; Лисюк, С. А.; Царьов, Є. С. (Видавництво Львівської політехніки, 2015)
Будівництво на ділянках із щільною забудовою часто потребує значних капітало- вкладень. Причина цього в тому, що забудовникам необхідно вживати спеціальні додаткові заходи, щоб зменшити руйнівний вплив на сусідні будівлі. Особливо гостро це питання стоїть, коли йдеться про забудову в історичній частині міста, де більшість сусідніх будинків належить до пам’яток архітектури. Інше доволі важливе питання стосується витрат на будівництво. Тож слід зважати на те, що невдалий вибір конструкції фундаментів може бути причиною значного збільшення вартості усіх робіт чи негативних впливів на прилеглі будівлі. Застосування оптимальних конструкцій фундаментів дає змогу значно знизити витрати матеріалів і загальну вартість будів- ництва. Економічно вигідне будівництво за одночасного забезпечення його надійності, зниження матеріаломісткості підземних конструкцій та часу витраченого на їх спорудження мають велике значення для підвищення ефективності капіталовкладень, економії матеріально-технічних засобів та прискорення будівельних робіт. У статті йдеться про застосування фундаментів типу “опускний колодязь” під час будівництва на ділянці ущільненої забудови в історичній частині м. Львова. Building in on the densely built-up arias often requires substantial investment. The reason for this is that developers should take special additional steps to reduce the devastating impact on neighboring buildings. Particularly acute this issue is when it comes to building in the historic district where most of the neighboring houses belongs to the historical heritage. Other relatively important issue is about the construction costs. Unfortunate choice of foundations design may cause significant rise in price of all building works or negative impacts on the surrounding buildings. In this application the best foundations design, can significantly reduce the cost of materials and overall construction costs. Economically profitable and reliable construction, which reduces material consumption of underground structures and the time spent on their construction are important for improving the efficiency of investment, saving material and technical means and speed up construction. This article represents using of Well Foundations on the densely built-up aria in the historical part of Lviv City.
Keywords: будівництво на ділянках ущільненої забудови; фундаменти типу “опускний колодязь”; building on the densely built-up arias; Well Foundations