Розроблення технологічного процесу оброблення деталі "Хрестовина ТМБ 23-07". Річна програма випуску – 920 шт. - Калиневич, Юліан Юрійович; Kalynevych, Yulian Yuriiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
В бакалаврській кваліфікаційній роботі для заданої деталі «Хрестовина ТМБ 23-07» розроблявся технологічний маршрут її оброблення. В технологічній частині БКР розглядалася загальна характеристика заданої деталі. При відпрацюванні конструкції деталі «Хрестовина ТМБ 23-07» розглядалися якісні і кількісні показники технологічності, встановлено, що деталь технологічна за коефіцієнтами точності, шорсткості, уніфікації та коефіцієнтом використання матеріалу. Було проведено наближене нормування існуючого технологічного процесу оброблення деталі та попередньо визначено тип виробництва – дрібносерійний, організаційна форма виробництва – групова. Після цього розглядалися декілька методів отримання заготовки: литво в земляні форми з піщаними стержнями та литво в кокіль, обраний більш економічний. Заготовка заданої деталі – виливок. Для найбільш точних поверхонь необхідно було встановити методи оброблення. Для цього необхідно визначити розрахункове уточнення. Розрахунок проводився для зовнішньої циліндричної поверхні O44n6, для інших поверхонь деталі всі показники зводилися у таблицю та визначалися методи оброблення. Для остаточного складання маршруту оброблення заданої деталі необхідно сформувати план оброблення деталі, який ґрунтується на аналізі на технологічність, вибору методів оброблення поверхонь, схем базування деталі при обробленні всіх поверхонь. Схеми базування для оброблення всіх поверхонь деталі «Хрестовина ТМБ 23-07» представлені у пояснювальній записці. Складений план оброблення деталі «Хрестовина ТМБ 23-07», на основі якого розроблявся оптимальний варіант технологічного процесу оброблення заданої деталі. Технологічний процес складається п'яти технологічних операцій із застосуванням верстатів з ЧПК. Також в технологічний частині розглядалася методика встановлення припусків. Припуски на оброблення поверхонь призначалися на основі розрахунково-аналітичного та табличного методу. Детальний розрахунок проводився для зовнішньої циліндричної поверхні O44n6, для всіх інших поверхонь припуски призначалися табличним методом. Також був проведений розмірний аналіз технологічного процесу, що необхідний для налагодження верстату. Був проведений розрахунок режимів різання та обрано основне технологічне устаткування. У пункті трудове нормування визначався штучно-калькуляційний час по кожній операції. Був спроектований верстатний пристрій для оброблення отвору O35мм та двох отворів O8мм на вертикально-свердлильній операції з ЧПК операції, проведені розрахунки сили затиску та параметрів силового приводу. В економічній частині визначалася технологічна собівартість деталі. В результаті проведених розрахунків технологічна собівартість виготовлення деталі «Хрестовина ТМБ 23-07» при заданій річній програмі випуску 920 шт та спроектованому технологічному процесі для умов серійного виробництва складає 918 грн. При розробленні технологічного процесу оснащення для виготовлення деталі «Хрестовина ТМБ 23-07» передбачені заходи безпечної роботи працюючих та виробничого обладнання. Розглянути питання охорони праці та пожежної безпеки. Виконана графічна частина кваліфікаційної роботи, складена необхідна технічна та конструкторська документація.

In the bachelor's qualification work for a given part “Crosspiece TMB 23-07”, a technological route for its processing was developed. In the technological part of the BQR, the general characteristics of the given part were considered. When working out the design of the part “Crosspiece TMB 23-07”, qualitative and quantitative indicators of manufacturability were considered, it was found that the part is manufacturable in terms of accuracy, roughness, unification and material utilization. An approximate standardization of the existing technological process of machining the part was carried out and the type of production was preliminarily determined - small-scale production, the organizational form of production - group production. After that, several methods of obtaining the workpiece were considered: casting in earthen molds with sand cores and casting in a pie plate, and the more economical one was chosen. A blank of a given part is a casting. For the most precise surfaces, it was necessary to establish machining methods. To do this, it is necessary to determine the calculation refinement. The calculation was performed for the outer cylindrical surface O44n6, for the other surfaces of the part, all the indicators were summarized in a table and the machining methods were determined. To finalize the machining route for a given part, it is necessary to form a part machining plan based on the analysis of manufacturability, the choice of surface treatment methods, and the part's base layout for machining all surfaces. The schemes of the base for machining all surfaces of the part “Crosspiece TMB 23-07” are presented in the explanatory note. A machining plan for the TMB 23-07 crosspiece was drawn up, on the basis of which the optimal variant of the technological process for machining the specified part was developed. The technological process consists of five technological operations using CNC machines. The technological part also considered the method of setting allowances. The surface treatment allowances were set based on the calculation-analytical and tabular methods. A detailed calculation was carried out for the outer cylindrical surface O44n6, for all other surfaces, the allowances were assigned by the tabular method. A dimensional analysis of the technological process was also performed, which is necessary for the machine setup. The cutting modes were calculated and the main technological equipment was selected. In the labor rationing section, we determined the piece-rate time for each operation. A machine tool was designed for machining a O35 mm hole and two O8 mm holes in a vertical drilling operation with a CNC operation, calculations of the clamping force and parameters of the power drive were carried out. In the economic part, the technological cost of the part was determined. As a result of the calculations, the technological cost of manufacturing the part “Crosspiece TMB 23-07” with a given annual production program of 920 units and the designed technological process for mass production is UAH 918.
Planning of the technological process of part "Cross-piece ТМБ 23-07" machining. The producing annual program – 920 things
Keywords: 6.131.00.00