Нестійкість металевої підгратки SnTe - Хандожко, О. Г.; Слинько, Є. І.; Khandozhko, O. G.; Slynko, E. I. (Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2005)
Встановлена залежність ширини і форми ліній ЯМР від концентрації дірок в SnTe. В області концентрацій p<1,8∙1020см-3 спостерігається різке звуження ліній 119Sn і 125Te та ускладнення їхньої форми. Поява в спектрах ЯМР 119Sn лоренцової складової вказує на “розм'якшення” металевої підґратки внаслідок рухливості атомів олова.

The dependence of NMR lines width and form on concentration of holes in SnTe is established. In the range of concentrations p<1.8∙1020cm-3 the sharp narrowing of 119Sn і 125Te lines and complication of their form were observed. The occurrence in NMR spectra of 119Sn of the lorentz component specifies a ’’softening’’ of metal sublattice owing to mobility of tin atoms.
Instability of SnTe metal sublattice
Keywords: 621.315.592